ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГДепутати планують пробачити українцям борги за комуналку

Депутати планують пробачити українцям борги за комуналку

Експерти відзначають, що борги за комуналку були і до карантину, але в цей період вони зросли за рахунок того, що деяким через втрату роботи просто немає чим платити

Народні депутати запропонували списати борги за комуналку, які тільки в Києві зараз склали 6 млрд грн, пише Обозреватель.

Відповідний законопроект з'явився в парламенті ще три тижні тому. Однак, в документі йдеться не про борги за період карантину, а тих, що накопичилися за станом на 1 січня поточного року. У них входять борги жителів за газ, опалення, воду, електроенергію, вивезення сміття та утримання прибудинкових територій.

При цьому, сума заборгованості просто колосальна - 64 млрд грн. Примітно, що ця сума вдвічі більше за дефіцит державного бюджету.

На період карантину українцям дозволили не платити за комуналку, але про списання боргів не йдеться, просто оплатити ЖКГ українцям дозволили пізніше. Експерти прогнозують, що за квітень сума заборгованості разом з попередньою сумою перевищить 70 млрд грн.

Тому, комунальники вже попереджають про можливі збої в наданні їх послуг. В Івано-Франківську критична ситуація з оплатою водопостачання городянами. І таких схожих історій по Україні дуже багато. Якщо проблема не вирішиться, що українцям просто відключать воду, а це антисанітарія і як результат спалах інфекційних хвороб.

Проблема вивезення сміття, з якої в 2017 році зіткнувся Львів теж загрожує багатьом містам країни через борги. Не варто також забувати і про проблеми з опаленням в ряді міст, про які згадують лише в розпал опалювального сезону.

 

 
Коментарі (0)