ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаДепутати Порошенка намагаються скасувати імпорт електроенергії з РФ

Депутати Порошенка намагаються скасувати імпорт електроенергії з РФ

Група депутатів фракції "Європейська солідарність" внесла законопроект про заборону імпорту електроенергії з Росії.

Група депутатів фракції "Європейська солідарність" внесла законопроект про заборону імпорту електроенергії з Росії. Проект закону про внесення змін до Закону України "Про ринок електричної енергії" (щодо імпорту електричної енергії) (реестр.№ 2236-3) зареєстрований на офіційному веб-порталі Верховної Ради. Серед його авторів - Іванна Климпуш-Цинцадзе, Ірина Геращенко, Володимир Ар'єв.

Раніше голова парламентського комітету з питань інтеграції України з ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе заявила, що поправка Геруса до законопроекту, якою був дозволений імпорт електроенергії з РФ, відкрила шлюзи для російської електроенергії заради збагачення окремих олігархів і назвала неприпустимим торгівлю з країною-агресором, а також пообіцяла, що депутати будуть ініціювати скасування цієї поправки.

Нагадаємо, 18 вересня Верховна Рада прийняла закон "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії", в який глава енергетичного комітету парламенту Андрій Герус пролобіював правку - дозволити закуповувати українським споживачами імпортну електроенергію за двосторонніми договорами. За словами Геруса, імпорт повинен був здійснюватися з Білорусі.

Проте 1 жовтня відбулася поставка електроенергії з Росії в режимі імпорту. Імпорт здійснює компанія "Юнайтед Енерджі", яку пов'язують з Ігорем Коломойським. За першу половину жовтня обсяги імпорту електроенергії з Росії виросли майже вдвічі - з 2,4 млн кВт-год до 4,5 млн кВт-год на добу.

7 жовтня група депутатів фракції "Європейська солідарність" зареєструвала законопроект № 2236 про скасування імпорту електроенергії з РФ.

Однак 16 жовтня на засіданні Комітету ВР з питань енергетики ЖКГ було схвалено законопроект Андрія Геруса "Про внесення зміни до Закону України" Про ринок електроенергії "№ 2236-2. На думку народного депутата України, члена цього комітету Михайла Бондара, законопроект Геруса знищує ринок електроенергії Україна і повертає енергетику до ручного управління, що призведе до зриву євроінтеграції України та посилення енергозалежність від Росії.

 

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
22 Жовтня 2019 p. 20:09
Але для пересічних громадян Порошенко, Тимошенко, Янукович і Зеленський - це начебто одне й те саме ; вони їх навіть і не розрізняють.