ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГДепутати ухвалили закон про реструктуризацію заборгованості тепловиків

Депутати ухвалили закон про реструктуризацію заборгованості тепловиків

Верховна Рада у другому читанні ухвалила закон № 3508-д про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу.
Верховна Рада у другому читанні ухвалила закон № 3508-д про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу.
 
За відповідне рішення проголосували 303 народні депутати.
 
Законом пропонується:
  • перенести розрахункову дату врегулювання заборгованості з 1 липня 2016 року на 1 червня 2021 року;
  • дозволити підприємствам реструктуризувати борг за розподіл та транспортування газу з наступним списанням нарахованої пені;
  • верифікувати та врегулювати коштом держбюджету заборгованість з різниці в тарифах на теплоенергію, опалення, постачання гарячої води тощо, що утворилась до або після 1 січня 2016 року;
  • зупинити провадження та заходи з примусового стягнення заборгованості, зокрема за договорами з "Нафтогазом" та операторами газорозподільчих мереж.
Для перевірення державою сум, які підлягають компенсації, під контролем Міністерства фінансів будуть визначені джерела погашення.
 
У вересні у Раді буде зареєстрований другий законопроєкт, що міститиме зміни до держбюджету.
 
Нагадаємо, питання реструктуризації боргів перед НАК "Нафтогаз України" має бути врегульоване до 15 жовтня. Це є обов'язковою умовою для укладення нових договорів про поставку газу на опалювальний сезон,  Про це йдеться в розпорядженні Кабінету Міністрів України від 9 червня 2021 р. № 586-р.
 

За інформацією авторів законопроекту, загальний обсяг заборгованості суб’єктів ринку природного газу та супутніх ринків станом на 1 травня 2021 року може перевищити 100 млрд. грн. 

 
Коментарі (0)