ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоДепутати зареєстрували законопроект про визначення критичних сховищ газу

Депутати зареєстрували законопроект про визначення критичних сховищ газу

Згідно з текстом законопроєкту, пропонується ввести поняття критичного сховища, що означає підземне сховище, створене в природній ємності, яке є об'єктом державної власності та внесено Кабміном до переліку критичних сховищ.
Депутати фракції "Слуга народу" Юрій Камельчук, Андрій Жупанин, а також глава енергокомітета Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус зареєстрували законопроект про визначення критичних сховищ газу і критичних магістральних трубопроводів його транспортування.
 
Проект закону передбачає внесення змін до закону про нафту і газ (№2665-III в редакції від 27 травня 2021 року - ЕР), свідчать дані на сайті парламенту.
 
Згідно з текстом законопроекту, розміщеному на сайті Ради в середу, пропонується ввести поняття критичного сховища, що означає підземне сховище, створене в природній ємності, яке є об'єктом державної власності та внесено Кабінетом міністрів до переліку критичних сховищ.
 
Законопроект пропонує також ділити підземні сховища на критичні і некритичні. До критичних належать стратегічно важливі для економіки і національної безпеки сховища, порушення функціонування яких може завдати шкоди важливим національним інтересам. Їх перелік може переглядатися Кабміном в разі потреби.
 
У пояснювальній записці до законопроекту його автори вказують, що, з одного боку, на сьогодні відсутній законодавчо встановлена ​​можливість і правовий механізм, який регламентує процедуру виведення з експлуатації ПСГ, а з іншого - необхідно забезпечити захист критичних сховищ від виведення з експлуатації.
 
На їхню думку, з метою безаварійної експлуатації ПСГ, забезпечення надійних поставок газу вітчизняним та іноземним споживачам пропонується впровадити концепцію критичних / некритичних сховищ газу.
 

Крім того, законопроект містить положення, що стосуються особливостей експлуатації газотранспортної системи України в умовах обмеженого транзиту. З урахуванням того, що українська ГТС, проектна потужність якої складає 146 млрд куб. м, використовується тільки на третину і очевидна тенденція до зниження обсягів, виникає необхідність оптимізації її потужностей відповідно до реальних потреб у послугах на транспортування природного газу, вважають народні депутати. 

 
Коментарі (0)