ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняДержава позичить газ у приватних видобувачів

Держава позичить газ у приватних видобувачів

«Нафтогаз» хоче запровадити обов'язкове закачування в ПСГ 50% від приватного видобутку газу. З відповідною пропозицією компанія має намір звернутися до приватних газовидобувальників найближчим часом.

НАК «Нафтогаз України» звернулася до приватних газовидобувних компаній з пропозицією закачувати на зберігання в підземні сховища газу до 50% обсягу палива, яке видобувається, створюючи, таким чином, запас газу. Про це заявив голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв, - повідомляє «УНІАН».

«Для видобувачів у «Нафтогазу» є пропозиція, яку ми скоро озвучимо. Вона, на наш погляд, є розумним компромісом. Це 50% видобутку закачувати в підземку. При цьому він залишається у власності цих компаній. А решту 50% вони продають, кому схочуть. Закачування відбувається до кінця цього року. А з початку наступного року всі закачані обсяги мають право підняти. Таким чином, вони (компанії - ред.) беруть участь у створенні страхового запасу газу», - зазначив він.

Пан Коболев підкреслив, що така обов'язкова процедура для приватних газовидобувачів дозволить поліпшити фінансовий стан «Нафтогазу».

Нагадаємо, у середині червня 2013 року Кабмін вже ухвалював рішення про те, щоб у період підготовки до опалювального сезону (липень-жовтень 2013 року) зобов'язати приватні українські газовидобувні компанії закачувати до ПСГ 50% від обсягу видобутку. Слідом за цим рішенням Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики (НКРЕ), підвищила тариф на зберігання газу в підземних сховищах компанії «Укртрансгаз», вітчизняної газотранспортної системи, що є оператором, в 2,57 разу - до 46,2 грн за 1 тис. куб. м. Проте приватні газовидобувні компанії, трейдери і споживачі газу висловили незадоволення цим рішенням, і заявили про порушення на газовому ринку.

 
Коментарі (0)