ГоловнаКоментаріГазопостачанняДержава зменшила споживання газу за рахунок «вбивства» промисловості

Держава зменшила споживання газу за рахунок «вбивства» промисловості

В Україні скоротився обсяг споживання природного газу на 20%. Однак, як зазначають експерти, такі результати були досягнуті за рахунок скорочення обсягів промислового виробництва. Що, свідчить про те, що жоден із заходів по енергозбереженню не реалізовано
В Україні обсяги споживання природного газу зменшено не завдяки заходів з енергоефективності. Скорочення відбулося за рахунок зниження обсягів промислового виробництва. Такої думки дотримується директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев, передає «Главком».
 
«Зараз говорять про те, що Україна скоротила споживання газу орієнтовно на 20%. І це подається як результат заходів з енергозбереження. На жаль, в цих 20% левова частка припадає на скорочення обсягів промислового виробництва. Досить подивитися, на скільки зменшилися обсяги виробництва мінеральних добрив, для яких газ є сировиною. Досить подивитися, на скільки зменшилися обсяги виробництва металу і металопродукції, щоб переконатися в тому, що майже жодних заходів з енергозбереження не було реалізовано», - сказав він.
 
Експерт наголосив, що енероефективність можна не тільки вкладаючи гроші в нове обладнання, але і проведенням енергетичного аудиту. 
 
«Для цього потрібні ресурси у вигляді чиновників, у вигляді експертів, у вигляді орендованого обладнання. В Україні такі заходи вважаються не потрібними. При нормальних умовах, якщо ми хочемо пройти опалювальний сезон без збоїв, без віялових відключень, без зменшення нормативної температури, Україна потребувала б 23 мільярди кубометрів газу», - сказав пан Рябцев.
 
 
Пан Рябцев також додав, що за рахунок власного видобутку Україна може забезпечити не більше 10-12 мільярдів кубометрів газу. 
 
«Зрозуміло, що зараз відбулося скорочення споживання газу на 20%. У сховищах, за офіційними даними, зараз знаходиться близько 16 мільярдів кубометрів газу, з яких близько 2 мільярдів НАК «Нафтогаз» не належать, і близько 5 мільярдів – буферний газ, який відкачати навряд чи вдасться. Закупити російський газ можемо лише 2 мільярди, можливо, ще в наступному кварталі закупимо на 2 мільярди. За рахунок власного видобутку можна забезпечити не більше 10-12 мільярдів кубометрів газу. І знову ж таки не весь газ власного видобутку-належить «Нафтогазу». Враховуючи це, ми отримуємо мінімум від 4 до 6 мільярдів кубометрів газу, яких нам буде не вистачати», - підкреслив експерт.
 
Як повідомляла «Україна Комунальна» раніше, уряд заявив про необхідність зменшення споживання природного газу, адже, за останні 20 років цього ніхто не робив. Чиновники наголошують, що Україна втратила «два десятки мільярдів доларів».
 
Коментарі (0)