ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоДерженергоефективності доопрацьовує законопроекти у сфері енергоефективності

Держенергоефективності доопрацьовує законопроекти у сфері енергоефективності

Зокрема, пріоритетом на сьогодні є необхідность підвищення відповідальності монополістів за невстановлення будинкових приладів обліку

 

Законопроекти про комерційний облік комунальних послуг, про енергоефективність будівель та щодо механізму закупівлі енергосервісу є  ключовими у вирішенні питання підвищення енергоефективності у житловому та бюджетних секторах. 

Про це повідомив Голова  Держенергоефективності Сергій Савчук 29 листопада у ході наради, присвяченій підготовці цих законопроектів до розгляду Верховною Радою України на запланованому Дні енергоефективності, йдеться у повідомленні на Урядовому порталі.

За словами Савчука  більш ніж актуальним сьогодні для населення є прийняття законопроекту, який має на меті запровадити в країні 100% комерційний та розподільчий облік комунальних послуг (реєстр. №4901 від 06.07.2016). Облік дозволить платити лише за спожиті ресурси. Це, у свою чергу, сприятиме зменшенню комунальних платежів та стимулюватиме споживачів до раціонального використання тепла і води.

Зокрема, пріоритетом на сьогодні є необхідность підвищення відповідальності монополістів за невстановлення будинкових приладів обліку. Крім того, потрібно забезпечити більш прозорий та дієвий механізм встановлення приладів-розподілювачів теплової енергії у будинках з вертикальною розводкою системи опалення.

Наступний  законопроект «Про енергетичну ефективність будівель» (реєстр. №4941 від 11.07.2016), було розроблено агентством на виконання 31-ої Директиви ЄС. Саме цей документ створює підґрунтя для скорочення енергоспоживання у будівлях. Ключова особливість законопроекту – запровадження сертифікації енергетичної ефективності будівель.

Сергій Савчук наголосив на необхідності якомога швидшого узгодження позицій до цього законопроекту з метою його прийняття та виконання європейських зобов’язань щодо підвищення енергоефективності у житловому секторі, який наразі є найбільшим споживачем енергії. У ході перемовин Олексій Рябчин та Альона Бабак запропонували шляхи удосконалення законопроекту.

Не обійшли увагою учасники засідання і законопроект щодо змін механізму закупівлі енергосервісу (реєстр. №4549 від 29.04.2016). Його редакцію до другого читання вже узгоджено як з представниками депутатського корпусу, так і з експертним середовищем. Голова Держенергоефективності підкреслив, що Агентство очікує якомога швидшого розгляду законопроекту у профільному Комітеті ВРУ та Парламенті. Після прийняття законопроекту до весни 2017 року буде час для відповідної підготовки електронних майданчиків для закупівель енергосервісу

За підсумками наради усі пропозиції та зауваження, висловлені щодо законопроектів, буде враховано під час їх доопрацювання. Очікується, що вже найближчим часом законопроекти буде розглянуто на засіданнях у профільних Комітетах ВРУ та згодом подано на розгляд до Парламенту.

 
Коментарі (0)