ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаДерженергоефективності створить єдину платформу для торгівлі біопаливом

Держенергоефективності створить єдину платформу для торгівлі біопаливом

В Держенергоефективності мають намір розробити електронну платформу для організації конкурентного та прозорого ринку біопалива в Україні.

В Держенергоефективності мають намір розробити електронну платформу для  організації конкурентного та прозорого ринку біопалива в Україні.

 Збільшення  потужностей, що генерують енергію з альтернативних джерел енергії, потребує сталого забезпечення виробників сировиною. На цьому ринку мають бути зрозумілі правила гри, справедлива ціна на біопаливо та якісна сировина.

Про це повідомляє прес-служба Агентства.

«Як показує досвід провідних країн ЄС, ефективним механізмом організації ринку біопалива може стати єдина електронна платформа, де торгуватимуть виробники та споживачі», - повідомив Голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

На переконання експертів, електронна торгівля біопаливом сприятиме: підвищенню конкуренції між виробниками; зниженню та вирівненню ціни на сировину; надійному забезпеченню генеруючих потужностей необхідною сировиною.

Взірцем у запровадженні такої електронної торгівлі біопаливом є Литва, яка у 2012 р. відкрила біржу біопалива «Baltpool». Частка біомаси, придбаної через неї, зросла з 1% у 2013 р. до 86% у 2016 році. Вартість біомаси знизилася до 40% у 2015 р. порівняно з 2012 роком.

Крім того, збільшилася кількість постачальників завдяки легкому доступу до торгівлі на біржі.

Аналогічну платформу «Biomass Pool» відкрили у Данії.

Позитивним прикладом організації торгівлі біопаливом також є біржа біомаси «Graceful Globe».

Схожа біржа «Minneapolis Biomass Exchange» з 2009 р. діє у США.

Детальніше про особливості роботи системи електронної торгівлі біопаливом у різних країнах та їхні переваги для України читайте у статті «Електронна торгівля біопаливом: можливості для України» на сайті «Економічна правда» (Співавтори статті: Сергій Савчук – Голова Держенергоефективності; Олександр Домбровський - в. о. голови комітету ВРУ з питань ПЕК; Діана Корсакайте - керівник Проекту USAID "Муніципальна енергетична реформа"; Георгій Гелетуха - голова правління Біоенергетичної асоціації України).

 

 
Коментарі (0)