ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаДерженергоефективності залучає китайські інвестиції

Держенергоефективності залучає китайські інвестиції

Україна робить ставку на співробітництво з китайськими компаніями в сфері «зеленої енергетики» та переробки сміття.

Україна робить ставку на співробітництво з китайськими компаніями в сфері «зеленої енергетики» та переробки сміття. У Держенергоефективності вважають саме ці напрямки найбільш привабливими в двосторонніх відносинах і вже пропонують китайським партнерам спільно розвивати альтернативну енергогенерації.

Глава Державного агентства енергоефективності та енергозбереження України Сергій Савчук закликав китайські компанії інвестувати в реалізацію проектів «зеленої енергетики». Пріоритетними, на його думку, повинні стати установка твердопаливних котелень, біоТЕЦ, біогазових установок, генерація енергії зі сміття, а також виробництво устаткування і матеріалів для об'єктів відновлюваної енергетики.

Як зазначає прес-служба відомства, Савчук зустрівся з представниками китайських компаній під час конференції Horasis China Meeting, яка пройшла в Києві 14-15 жовтня. Зокрема, в обговоренні перспектив співпраці в сфері енергетики взяли участь Цзен Денгфенг (Zhen Dengfeng), заступник генерального секретаря Комітету з будівництва Китайської ради з просування міжнародної торгівлі (CCPIT) і Цзоу Чжіфенг (Zhou Jinfeng) Генеральний секретар Фонду розвитку зеленої енергетики (Green Development Foundation).

«Варто зазначити, що ми вже розвиваємо тісне двостороннє співробітництво в зазначених сферах, підписавши в грудня 2017 спільно з Національним енергетичним агентством КНР відповідний Меморандум про партнерство», - зазначив С. Савчук і додав, що в рамках Меморандуму Агентство співпрацює з профільними китайськими відомствами.

Партнерство Китаю і України є привабливим по ряду причин, відзначили в Держенергоефективності. В першу чергу, Китай - світовий лідер за обсягом інвестицій у відновлювану електроенергетику. За даними REN21, в 2017 році Китаю вдалося залучити близько 127 млрд дол. В «зелені» проекти.

Крім цього, Китай входить в ТОП-5 країн світу з розвитку сфери установки вітрових, гідроелектростанцій, сонячних колекторів. Також Китай відомий своїми інноваціями, які дають можливість здешевити виробництво «чистої» енергії.

На думку керівника «Центру політичного аналізу» Володимира Головко, такий підхід китайських промисловців і енергетиків цілком відповідає установкам вищого політичного керівництва КНР. «Одне із завдань, яку проголосив голова КНР Сі Цзіньпін на 19-му з'їзді Комуністичної партії Китаю, що проходив рік тому, це« формування екологічної цивілізації »як важливий елемент побудови« прекрасного Китаю », - зазначив експерт. При цьому Головко процитував слова Сі Цзіньпіна: «зелені гори і смарагдові води - безцінний скарб».

В Україні вже є приклади проектів, які реалізуються за підтримки Китаю. Так, енергетичний холдинг ДТЕК Ріната Ахметова почав будівництво сонячної електростанції потужністю 200 МВт на Дніпропетровщині спільно з China Machinery Engineering Corporation.

Ще один перспективний проект - спорудження вітроелектростанції потужністю 250 МВт на Херсонщині. Обсяг інвестицій становить 450 млн. Доларів. Проект реалізують норвезька компанії NBT, а також китайські Shanghai Electric Power Construction і Power China Fujian Engineering.

Про плани китайських банків і держкомпаній інвестувати в розвиток українського підприємства «Укргідроенерго» говорив генеральний директор компанії Ігор Сирота. Йдеться про останньої черги (5, 6, 7 гідроагрегати) Дністровської гідроакумулюючої станції. Зацікавленість в участі в проекті проявили компанії China Machinery Engineering Corporation і Power China International Group, а також банки The Export-Import Bank of China, China Development Bank і Industrial and Commercial Bank of China.

 

 
Коментарі (0)