ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаДерженергонагляд порадив українцям, як заощадити електроенергію

Держенергонагляд порадив українцям, як заощадити електроенергію

Державна інспекція енергетичного нагляду України назвала основні правила ощадливого використання електроенергії

 

Державна інспекція енергетичного нагляду України назвала основні правила ощадливого використання електроенергії. Зекономити можна на освітленні, побутовій техніці, приготуванні їжі.

Про це повідомляє сайт відомства.

Так, одним із правил є використання енергоефективної побутової техніки. Як пояснили в Держінспекції, побутові електроприлади мають спеціальне маркування від класу А до G. Найбільш енергоощадним є клас «А ++».

До менш енергоощадних належать: «А +», «А», «В», «С», «D», «G».

«Придбавши побутову техніку класу «А» або «А+», на 30-50% зменшиться споживання електроенергії навіть у порівнянні з приладами класу «В», – стверджують у відомстві.

Економити можна на освітленні. Зменшити споживання електроенергії вдасться, зокрема, завдяки енергоощадним лампам. Служать вони у 5-8 разів довше, ніж звичайні лампи розжарювання, електроенергії споживають у 10 разів менше.

Скоротити обсяги споживання електрики дозволить також встановлення світлорегуляторів і датчиків, які автоматично вимикають та вмикають освітлення за появи людини.

Для загального освітлення можна використовувати нейтральні білі лампи з колірною температурою 3000-4000К, тоді як для місцевого слід підбирати лампи з урахуванням функціональності. Приміром, створити затишок допоможе «тепле» світло (2500-3000К).

Для освітлення робочої зони кухні рекомендується використовувати лампи нейтрального білого світла (3500-4500К), які є яскравішими й мінімально спотворюють кольори. В обідній зоні краще розміщувати світильники з лампами теплого світла (до 3000К) – це зробить приміщення затишнішим.

У ванній кімнаті також рекомендується використовувати освітлення двох видів: для підсвічування дзеркал – 3000-4500К, а загальне освітлення – до 3000К.

Ще однією умовою ощадливого споживання електроенергії є правильна експлуатація холодильника. Зокрема, не можна встановлювати його біля газової плити й опалювальних приладів, а також там, де є пряме сонячне проміння.

У приміщенні, де холодильник стоїть, має бути оптимальний температурний режим: 18-20 градусів. Якщо температура повітря досягатиме 30 градусів тепла, він споживатиме вдвічі більше електроенергії.

Не рекомендується ставити в холодильник гарячу їжу.

Пральні й посудомийні машини варто використовувати в режимі повного завантаження. В іншому разі перевитрати електроенергії становитимуть 10-15%.

Заощадити електроенергію дозволить також правильна експлуатація електроплити. Зокрема, рекомендується використовувати посуд із рівним дном та діаметром, який дорівнює або трохи більший за конфорку (заощадиться 5-10 % електроенергії). Враховувати варто й те, що після вимкнення конфорка електроплити певний час продовжує виділяти тепло.

 

 

 
Коментарі (0)