ГоловнаНовини ЖКГМістобудуванняДержінспекція містобудування пропонує посилити покарання для забудовників

Держінспекція містобудування пропонує посилити покарання для забудовників

Система штрафування порушників в будівельній галузі в Україні є непрацюючою, вона не стимулює самих виконавців і замовників будівництва дотримуватися законодавства

 

 

Система штрафування порушників в будівельній галузі в Україні є непрацюючою, вона не стимулює самих виконавців і замовників будівництва дотримуватися законодавства.

Про це повідомив глава Держінспекції містобудування України Юрій Васильченко, передає СтройОбзор.

«Замовник розуміє, що скільки б на нього наклали штрафів, він зможе їх оскаржити в судах. Через «дірки» вітчизняного законодавства в одних і тих же випадках різні суди приймають різні рішення », - зазначив він.

Хочете отримувати новини першими? Підписуйтесь на нашу ФБ-групу «Будівництво в Харкові»

Глава держінспекції додав, що є й інші ситуації, коли порушників вигідніше заплатити невеликий штраф:

«Наприклад, зараз за недопуск посадової особи на об'єкт для перевірки накладається штраф (близько 6 тис. Грн.) І складається припис. Суб'єкти господарювання розуміють, що їм дешевше не допустити проведення перевірки і заплатити цю суму, ніж вимушено зробити паузу в роботах, скажімо, на 5 днів, щоб усунути і врегулювати наявні порушення. Також це дає можливість не платити великі штрафи за ті порушення, які суб'єкт господарювання сам бачить, але не хоче завчасно виправляти ».

Така система не є коректною для правової держави, тому в Держінспекції працюють над її реформуванням. Вже подано і підготовлено кілька проектів нормативно-правових актів. У них, наприклад, пропонується за повторний недопуск на об'єкт будівництва скасовувати право на виконання будівельних робіт.

Також Юрій Васильченко зазначив, що в Україні має бути суттєво збільшена кількість осіб, які сертифікуються. Раніше, до містобудівної реформи в першу чергу, виконання робіт СС2, СС3 ліцензувалося, а тепер воно буде сертифікуватися, що буде давати механізми впливу на недобросовісних фахівців і в разі необхідності - позбавляти їх права займати свої посади.

 

 
Коментарі (0)