ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГДержпраці: Українцям, які працюють за комп'ютером, покладено додаткову відпустку

Держпраці: Українцям, які працюють за комп'ютером, покладено додаткову відпустку

Українцям, які щодня працюють за комп'ютером, покладається щорічну додаткову відпустку. Він може бути тривалістю до чотирьох днів.

 

Українцям, які щодня працюють за комп'ютером, покладається щорічну додаткову відпустку. Він може бути тривалістю до чотирьох днів. Робота за комп'ютером входить в список, затвердженому Кабміном. Причому цей список поширюється на всіх, хто має справу з роботою за комп'ютером - незалежно від посади, яку займає працівник.

Про це повідомили в Держпраці. Крім того, там також роз'яснили, що конкретна тривалість додаткової відпустки за роботу за комп'ютером повинна бути встановлена ​​трудовим або колективним договором, чинним на виробництві. При цьому атестації робочого місця проводити не потрібно.

Тривалість додаткової відпустки залежить від тривалості робочого часу, яке конкретний працівник проводить за комп'ютером. Звичайно, це стосується тільки того відрізка часу, коли він виконує на комп'ютері службові завдання. Причому в розрахунок приймаються тільки ті дні, коли працівник працював за комп'ютером не менше половини робочого дня.Гражданам, які працюють за комп'ютером, покладено додаткову відпустку, - ГострудаПоетому роботодавці повинні вести облік робочого часу, відзначаючи, скільки часу людина провела за комп'ютером. Чітких правил такого обліку в законі немає. Фактично кожен роботодавець сам визначає, як розраховувати цей час.

Однак роботодавець зобов'язаний надавати додаткову відпустку працівникам, які трудяться за комп'ютером. Закон забороняє не надавати таким працівникам щорічний повний відпустку з урахуванням додаткових днів.

Правда, ця норма і цей список було затверджено ще в 1997 році. Тоді на комп'ютерах працювало трохи людей, і для багатьох підприємств комп'ютер був екзотикою. Тепер же, коли ледь не кожне робоче місце оснащене комп'ютером, очевидно, така норма закону вже морально застаріла. Однак, незважаючи на це, її слід виконувати, адже вона досі залишається в силі.

 

 

 
Коментарі (0)