ГоловнаПублікаціїЕлектроенергетика«Дешеве» світло переведе українців на нічний спосіб життя

«Дешеве» світло переведе українців на нічний спосіб життя

Коли «підскочать» ціни на світло, в який час краще користуватись електрикою, коли Росія «відріже» газ та чи вдасться Україні домовитись про літній «газовий» пакет – читайте щотижневому огляді новин від «України Комунальної».

Минув останній тиждень зими. Ці сім днів не були легкими для українців. Найболючішою темою стало підвищення тарифів, зокрема на електроенергію. 26 лютого на засіданні Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг   встановила нові тарифи на електроенергію для українців. Відтак до квітня 2017 року тарифи мають зрости в 3,5 рази, досягнувши середньозваженого рівня 122,83 коп. за кВ-год, при сьогоднішній ціні на світло 35,58 коп. за кВ-год.

Однак у НКРЕКП заспокоїли, що здорожчання проходитиме в 5 етапів: з 1 квітня 2015 року, з 1 вересня 2015 року, з 1 березня 2016 року, з 1 вересня 2016 року і з 1 березня 2017 року.

Підвищення і справді суттєве, тож влада вирішила перевести українців на нічний спосіб життя – порадила користуватися електроенергією вночі. Саме з 23:00 до 7:00 діятимуть знижені тарифи на електрику, та й навантаження буде мінімальним. У НКРЕКП заявляють, що в такий спосіб можна суттєво зменшити витрати на споживання світла та стабілізувати графіки навантажень енергосистеми України.

Читайте також: ВР може «переграти» «зелені» тарифи

«Це забезпечить зниження обсягів споживання електричної енергії у пікові періоди та надасть можливість вирівняти графік навантажень об’єднаної енергетичної системи України», - вважають у НКРЕКП.

Однак, регулятор пояснює рішення зниження нічних тарифів не лише перевантаженістю енергосистеми, а й турботою про гроші населення, адже нічне споживання повинно зекономити кошти громадян.

«Прийняте рішення стимулюватиме населення застосовувати облік споживання електричної енергії за періодами часу та використовувати електроенергію за зниженим тарифом у нічний період, що у свою чергу приведе до економії коштів населення», - заявив в.о. Голови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Дмитро Вовк.

В свою чергу Кабінет Міністрів, вирішив продовжити ще на місяць термін дії тимчасових надзвичайних заходів на ринку електроенергетики. Це, на думку чиновників, забезпечить надійну роботу об'єднаної енергетичної системи. Відповідне розпорядження №124-р від 25 лютого опубліковано на офіційному сайті уряду.

Читайте також: Кияни заборгували за світло сотні мільйонів

Проте «електричні» негаразди не єдина проблема, яка нависла над українцями. Так, Російська Федерація погрожує вже у вівторок припинити постачання природного газу в Україну, якщо остання не оплатить заявки на поставки «блакитного» палива. Москва заявляє, що передоплати за газ, яка була внесена «Нафтогазом» у п’ятницю в сумі 15 млн дол, вистачає лише на добу.

«Сьогодні в 9.20 ранку «Газпром» отримав платіж від НАК «Нафтогаз України» у розмірі 15 млн дол. При поточному рівні поставок цієї передоплати вистачить ще приблизно на одну добу», - сказав у п’ятницю Міністр енергетики Росії Олександр Новак.

Українська ж сторона висловлює сподівання, що вже завтра домовлятиметься з північним сусідом про літній «газовий» пакет на тристоронніх переговорах у Брюсселі.

«Я думаю, що це питання, коли почнуться переговори з літнього пакету, буде розглядатися як раз в понеділок. Сподіваюся на це», - розповів голова НАК «Нафтогазу України» Андрій Коболєв.

 
Коментарі (1)
Sergiy
04 Березня 2015 p. 09:40
Якби в цих тарифах була інвестскладова на встановлення двохзонних лічильників.І постачальник зміг використати встановлені тарифи після встановлення лічильників.Тоді вірю в наміри пожаліти населення.Такий облік був би за півроку встановлений.А споживач зрозуміє швидко, коли мають бути включені основні енергоспоживаючі прилади.