ГоловнаПублікаціїТеплоенергетикаДію спеціальних обов'язків на ринку природного газу для тепловиків не продовжать - Кабмін

Дію спеціальних обов'язків на ринку природного газу для тепловиків не продовжать - Кабмін

Уряд більше не буде регулювати ціни на газ для теплокомуненерго. І, відповідно, не буде зобов’язувати НАК «Нафтогаз Україна» продавати блакитне паливо для них за фіксованою ціною.
Від завтра, 20 травня, Уряд більше не буде регулювати ціни на газ для теплокомуненерго. І, відповідно, не буде зобов’язувати НАК «Нафтогаз Україна» продавати блакитне паливо для них за фіксованою ціною.
 
Тобто, дію спеціальних обов'язків на ринку природного газу для теплокомуненерго не продовжуватимуть після 20 травня 2021 року. 
 
Про це під час засідання уряду сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль, повідомляє "Україна Комунальна".
 
"Із завтрашнього дня уряд більше не регулює ціни на газ для теплокомуненерго. І не зобов'язує "Нафтогаз" продавати блакитне паливо для них за фіксованою ціною. Це ще один надзвичайно важливий крок до створення повноцінного ринку газу. Це крок, який нарешті дозволить місцевій владі взяти відповідальність перед людьми за тарифи на тепло і гарячу воду", - зазначив Шмигаль.
 
Відповідно до роз'яснення енергетичного регулятора, ТКЕ зможуть змінювати постачальника газу навіть за умови наявності заборгованості за газ.
 
"Прецеденти уже є. Тому, будь ласка, користуйтеся цією можливістю", - відзначив Шмигаль.
 
Прем'єр розповів, що від завтра неефективність менеджерів комунальних підприємств більше не буде покриватися фіксованою ціною на газ.
 
"Тепер всі теплокомуненерго, більшість з яких належить місцевій владі, будуть самостійно заключати контракти із газопостачальниками. На тих найкращих умовах, які присутні на ринку", - сказав прем'єр.
 
Він додав, що Міністерство соціальної політики, Міністерство енергетики та НАК "Нафтогаз України" мають зосередитися на виконанні умов меморандуму, підписаного у лютому.
 
"Строк виконання — давайте беремо три тижні. Ми говорили про те, які це мають бути кроки. Зокрема, чекаю пропозицій щодо законопроєктів про погашення заборгованості за різницю у тарифах перед теплокомуненерго. Це дозволить місцевій владі погасити заборгованість за газ та почати працювати з "чистого листа", - підсумував прем'єр-міністр.
 
Своєю чергою тепловики прогнозують збільшення газових боргів вже у липні, що приведуть до масового банкрутство підприємств.
 
Загальний борг підприємств теплокомуненерго за природний газ, використаний для виробництва теплової енергії, вже перевищив 50 млрд грн. Це — результат неефективного державного регулювання галузі, використання застарілих методів тарифоутворення, політичної залежності тарифів та їх несвоєчасного перегляду.
 
Починаючи з 2016 р.,  борг держави з компенсації різниці у тарифах на теплову енергію перевищив 27 млрд грн. Не виконуються положення підписаного з Асоціацією міст України  Меморандуму про порозуміння, зокрема в частині компенсації різниці у вартості газу, закладеної у тарифах на теплову енергію, та фактичної вартості газу у минулому опалювальному сезоні. 
 
У минулому опалюваному сезоні між Кабміном та Асоціацією українських міст був укладений Меморандум про взаєморозуміння, згідно з яким тарифи на тепло до закінчення  опалювального сезону 2020/2021 не підвищуватимуться, а залишаться на рівні опалювального сезону 2019/2020. Держава взяла на себе зобов’язання з компенсації різниці в ціні на газ, а також розв'язання питання компенсації різниці в тарифах на теплову енергію.
 
Хоча усі ці питання лишились неврегульованими, ТКЕ перейшли до роботи в умовах ринку газу. А ціна природного газу у тарифах теплових компаній, як і раніше, лишається нижчою майже на 30%, ніж фактично запропонована НАК підприємствам теплокомуненерго на травень місяць поточного року.
 
Тому українські виробники та постачальники тепла прогнозують збільшення газових боргів та повне припинення облгазами газопостачання підприємств вже на початку липня цього року. 
 

 

 
Коментарі (3)
Коля Пухов
21 Травня 2021 p. 19:17
Щодо водопостачання, то плата за гарячу воду має нараховуватись по нормі, а не по будинковому лічильнику. А у графу "Перерахунок" не може вноситись сума із знаком "+". Бо ці перебільшення порушують Конституцію України, оскільки змінюють попередній стан нарахувань у бік погіршення. Це стосується ТОВ "Євро-Реконструкція" ( м.Київ, Дарницький район).
Коля Пухов
24 Травня 2021 p. 22:30
А сьогодні, 24 травня, гарячу воду взагалі відключили.---------------------------------------------------Чи потрібно оплачувати компослугу, надання якої постачальник часто припиняє по своїй ініціативі і по незалежним від споживача причинам? Думаю, що ні.
Коля Пухов
24 Травня 2021 p. 22:33
Причому, перерви у постачанні гарячої води можуть тривати декілька неділь і більше...