ГоловнаКоментаріТранспортД.Кудін: "Ми скасували цінове регулювання тимчасово"

Д.Кудін: "Ми скасували цінове регулювання тимчасово"

Перший заступник міністра економіки України Денис Кудін заявив, що керівництво країни може повернутися до практики регулювання цін на паливо тоді, коли ситуація з його дефіцитом стабілізується
Перший заступник міністра економіки України Денис Кудін заявив, що керівництво країни може повернутися до практики регулювання цін на паливо тоді, коли ситуація з його дефіцитом стабілізується, про це повідомила пресслужба міністерства.
 
Кудін пояснив, що цінове регулювання обмежувало імпортерів у можливості закуповувати дороге паливо і насичувати ним український ринок.
 
"Котирування в умовах дефіциту – це середня температура по лікарні. Ясно, що останні тонни можна купити тільки дорожче. Регулювання цього не давало. Те ж стосується логістики. Сьогодні, щоб забрати дефіцитні вагони або дефіцитну перевалку в порту Констанца, Гданська та інших, потрібно заплатити більше. Регулювання цього не дозволяло",
– пояснив заступник міністра.
 
Але уряд розглядає можливість повернутися до регулювання цін на пальне після того, як імпортери завезуть на ринок України достатню кількість нафтопродуктів для подолання дефіциту. Але на це піде певний час.
 
"Лад постачання, час від контрактування до вивезення в Україну може бути до 30 днів. Є приклади, коли великі оператори ввезли пальне в Констанцу ще місяць тому, і досі не весь цей обсяг в'їхав в Україну. Тому, як тільки ситуація нормалізується, я думаю, що з великою ймовірністю в тій чи іншій формі цінове регулювання на ринок повернеться",
– сказав Кудін.
 
Разом з тим він додав, що уряд реагуватиме на дії АЗС, які продають пальне за надвисокими цінами. Згідно з оцінкою Мінекономіки, середня ціна після скасування регулювання повинна бути на рівні:
 
52 гривень за літр дизеля,
58 гривень – бензину.
 
"Ми скасували цінове регулювання тимчасово. Ціна зросла до рівня дрібної групи. Власне, ми так і прогнозували. Але це не означає, що уряд дозволить займатися мародерством", – сказав Кудін. 
 
Коментарі (0)