ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГДля переселенців з Криму і Донбасу з'являться нові пільги

Для переселенців з Криму і Донбасу з'являться нові пільги

З 5 вересня набуває чинності закон (Про внесення зміни до Закону України Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб).

 

З 5 вересня набуває чинності закон (Про внесення зміни до Закону України Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб). Верховна Рада прийняла його 14 липня 2021 року, а президент Володимир Зеленський підписав 5 серпня.

Документ звільняє внутрішньо переміщених осіб в Україні від негативних наслідків невиконання грошових зобов'язань за кредитними договорами та договорами позики. В офісі президента сподіваються, що закон сприятиме захисту осіб, які постраждали від збройної агресії РФ на сході України і від тимчасової окупації АР Крим.

Закон передбачає, що загальна сума відсотків за кредитним договором або договором позики внутрішньо переміщеної особи (ВПО) не може перевищувати суми відсотків, нарахованої протягом терміну, на який надавався кредит (позику), за мінімальною ставкою, визначеною договором.

За неналежне виконання переселенцями зобов'язань за кредитними договорами:

не нараховується неустойка (штраф, пеня),

не настає відповідальність у вигляді сплати суми боргу,

не застосовуються інші майнові санкції.

Кредитор зобов'язаний здійснити перерахунок заборгованості по кредиту протягом семи днів після письмового звернення від імені-переселенця.

Також забороняється відступлення права вимоги за кредитним договором позичальника з числа внутрішньо переміщених осіб без його згоди.

Відповідальність за невиконання або неналежне виконання внутрішньо переміщеної особою кредитних зобов'язань покладається на Росію як на державу-окупанта відповідно до норм і принципів міжнародного права.

 

 

 
Коментарі (0)