ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаДля розвитку ВДЕ в Україні потрібна модернізація застарілих енергомереж – Експерт

Для розвитку ВДЕ в Україні потрібна модернізація застарілих енергомереж – Експерт

В Україні висока частка застарілих енергомереж з надмірним рівнем зносу, що перешкоджає розвитку відновлюваної енергетики

В Україні висока частка застарілих енергомереж з надмірним рівнем зносу, що перешкоджає розвитку відновлюваної енергетики.

Українська енергомережа повинна бути модернізована і адаптована до нових вимог енергоринку через впровадження RAB-тарифу. Про це пише старший науковий співробітник CSIS, економіст Владислав Іноземцев у своїй колонці «В української революції "зеленої" енергетики є свої проблеми, але вона не здається нездійсненною мрією» для британського видання The Independent.

Іноземцев каже, що за 10 років сектор «зеленої енергетики» розрісся до загальної потужності, що досягає 7 ГВт у травні 2020 року, забезпечуючи приблизно 8 відсотків від загального виробництва електроенергії. Для порівняння, Великобританії знадобилося 23 роки (з 1988 по 2011), щоб домогтися таких змін.

Але на шляху подальшого розвитку ВДЕ стоїть різке скорочення енергоспоживання з-за «корона-кризи» і вкрай поганий стан енергомереж. Експерт каже, що застаріла енергомережу, яка включає 63,9 відсотка високовольтних ліній експлуатується протягом 40 і більше років, повинна бути адаптовані до нових вимог ринку. Так само необхідна установка великої мережі акумуляторних батарей і розумних міжсистемних ліній електропередач.

На думку експерта "зелена" революція буде сприяти трансформації застарілих мереж в сучасні розумні мережі, в яких так потребує країна. Задовольнити цю потребу зможе перехід на RAB-тариф.

«У ці дні українська влада нарешті обговорюють впровадження тарифів RAB (регуляторна база активів) для електророзподільних компаній, що дозволить провести більше реформ з орієнтацією на ринок в енергетичному секторі», - зазначає Владислав Іноземцев.

Радник міністра енергетики Сергій Чех наголосив, що модернізувати енергоінфраструктуру можливо лише при впровадженні RAB-тарифу за європейською методологією. На думку експерта, правильний RAB-тариф має 2 визначальні риси: ставка повернення RAB повинна бути єдиної без поділу баз активів і відповідати економічно обґрунтованому рівню WACC.

 

 
Коментарі (0)