ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаДля виплат по «зеленим тарифам» не вистачає грошей

Для виплат по «зеленим тарифам» не вистачає грошей

У НЕК "Укренерго" не вистачає коштів, щоб виплатити в першій декаді листопада аванс ДП "Гарантований покупець" для компенсації його витрат по сплаті "зеленого тарифу"

У НЕК "Укренерго" не вистачає коштів, щоб виплатити в першій декаді листопада аванс ДП "Гарантований покупець" для компенсації його витрат по сплаті "зеленого тарифу".

Як повідомляє прес-служба компанії, для виплати авансового платежу в повному обе'еме 812 млр грн не вистачає більш 481 млн грн, передає БізнесЦензор.

В "Укренерго" нагадали, що протягом липня-жовтня НЕК здійснило всі необхідні платежі для компенсації витрат на "зелений" тариф як "Гарантованого покупця", так і постачальників універсальної послуги (ПУП).

"Основною причиною нестачі коштів для компенсації" зеленого тарифу "зараз є нерівномірність і заборгованість по сплаті учасниками ринку послуги НЕК" Укренерго "з передачі електроенергії. Станом на 14 листопада ця заборгованість становить понад 1,2 млрд грн, а рівень розрахунків - 90% ", - сказано в повідомленні.

У компанії констатують, що таким чином виплата коштів для "Гарантованого покупця" можлива тільки за рахунок залишків на банківських рахунках "Укренерго". На 14 листопада вони склали близько 780 млн грн, з яких компанії необхідно зарезервувати 530 млн грн для сплати податку на прибуток за підсумками дев'яти місяців 2019 року, який потрібно оплатити до 20 листопада.

"З огляду на, що протягом 14-20 листопада" Укренерго "очікує надходження по оплаті послуг з передачі електроенергії в розмірі близько 100 млн грн," Укренерго "14 листопада 2019 заплатило" Гарантований покупцеві 340 млн грн в рахунок авансу для оплати "зеленого" тарифу ", - повідомили в компанії.

В "Укренерго" нагадали, що крім заборгованості учасників ринку щодо сплати тарифу за передачу електроенергії, компанія протягом липня-листопада недоотримує кошти з оплати за послуги передачі від ряду підприємств, для яких з липня 2019 дію зрослих тарифів на передачу на друге півріччя 2019 року призупинено в судовому порядку і їм нараховується плата за попереднім тарифом.

"В результаті загальне недоотримання коштів за липень-листопад через припинення тарифів через суд складає 406,62 млн грн. Ці кошти можуть надійти в рахунок оплати тарифу на передачу тільки після відповідних рішень судів", - констатують в компанії.

"Укренерго" обіцяє спрямовувати кошти на оплату рахунків "Гарантованого покупця" для компенсації витрат на оплату "зеленого" тарифу.

Як повідомлялося, 27 червня Окружний адмінсуд Києва за позовом акціонерного товариства "Нікопольський завод феросплавів", призупинив дію постанов НКРЕКУ, якими встановлювались тарифи "Укренерго" на передачу і диспетчерське управління з 1 липня.

За клопотанням "Укренерго" суд змінив заходи забезпечення позову таким чином, що дія тарифів залишається призупиненим лише для компаній, які приєдналися до зазначеного позову. Це підконтрольні групі "Приват" Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова акціонерного товариства "Нікопольський завод феросплавів", АТ "Дніпроазот", АТ "Марганецький гірничо-збагачувальний комбінат", АТ "Покровський гірничо-збагачувальний комбінат" та АТ "Запорізький завод феросплавів".

За оцінкою "Укренерго", в зв'язку з цим до кінця року у компанії може виникнути дефіцит коштів в сумі 1,58 млрд грн (9% всіх витрат) для компенсації ДП "Гарантований покупець" і постачальникам універсальних послуг (ПУП) витрат на оплату " зеленого "тарифу.

 

 
Коментарі (0)