ГоловнаНовини ЖКГТранспортДо 2019 року в Україні повноцінно діятимуть платні дороги

До 2019 року в Україні повноцінно діятимуть платні дороги

У 2019 році в Україні почнеться будівництво пілотних концесійних доріг, використання яких буде передбачати плату за проїзд.

Про цеаявивр інфраструктури України Володимир Омелян, в інтерв'ю Громадському, передає "Економічна правда".

"Сподіваємося, що пілотними будуть концесійні дороги Львів-Краковець і Київ-Умань, це буде складовою автобану, який з'єднає Балтійське і Чорне море, так званий Go Highway з Гданська до Одеси", - сказав він.

"Але нагадую, що концесійні дороги будуть будуватися паралельно існуючих безкоштовних. У кожного буде вибір - він їде довше, не зовсім зручною дорогою, або вибирає європейський автобан, але за це платить гроші", - зазначив міністр.

Перспектива розвитку платних доріг в Україні, на думку міністра, залежить від економічного зростання.

"Якщо ми будемо мати не 5%, а 10-15% зростання ВВП щорічно, безумовно, це буде стимулювати рух бізнесу, стимулювати транспортні перевезення, а отже попит на якісні автобани буде", - додав Омелян.

Концесійні дороги будують приватні компанії, потім 30-50 років утримують їх і збирають з автомобілістів плату за проїзд. Перевага платної траси в тому, що вона якісніша і коротша від безкоштовної, і швидкість руху по ній вища. При цьому такі автобани – альтернатива існуючим дорогам.

У травні 2015-го року "Укравтодор" оголосив конкурс на будівництво першої в Україні концесійної дороги Львів – Краковець. Але вже у вересні 2015-го конкурсні заявки двох претендентів відхилили через невідповідність критеріям. Цю дорогу обіцяють побудувати з 1999-го року.

Нагадаємо, що державне агентство автомобільних доріг запланувало створення швидкісного автомобільного сполучення між Гданськом і Одесою. Що стосується польської частини маршруту GO Highway, то вона вже готова.

Як повідомлялося, Міністерство інфраструктури розглядає можливість будівництва приватних доріг навколо Києва та в Одесу.

 

 
Коментарі (0)