ГоловнаНовини ЖКГАльтернативна енергетикаДо 2030 року споживання електроенергії в Україні виросте на 48,63%

До 2030 року споживання електроенергії в Україні виросте на 48,63%

Обсяг споживання електроенергії в Україні в найближчі десятиліття буде вищий, ніж очікувалося раніше. У Міненерговугілля вважають, що задовольнити цей попит можна буде насамперед за рахунок нарощування виробничих потужностей теплових електростанцій, що працюють на вугіллі. Добитися цього планується

Обсяг споживання електроенергії в Україні в найближчі десятиліття буде вищий, ніж очікувалося раніше. У Міненерговугілля вважають, що задовольнити цей попит можна буде насамперед за рахунок нарощування виробничих потужностей теплових електростанцій, що працюють на вугіллі. Добитися цього планується за рахунок приватних інвестицій.

Як заявив вчора директор департаменту електроенергетики Міненерговугілля Микита Константинов, Міністерство підготувало електроенергетичну частину оновленої Енергостратегії України до 2030 року. Згідно з документом, споживання електроенергії в країні в найближчих 19 років виросте з нинішніх 183 млрд кВт.год до 272 млрд кВт.год на рік. Раніше прогнозний обсяг споживання оцінювався в 225 млрд кВт.год. Перегляд викликаний тим, що значна частина промисловості і ТКЕ планує відмовлятися від дорогого газу і переходить на електроенергію, пояснив Константинов.

Нагадаємо, раніше в Міненерговугілля заявили, що з 2012 по 2017 рік Україна збирається скоротити закупівлі газу в РФ з 41 млрд кубометрів до 12 млрд кубометрів. Константинов говорить, що ширше використання електроенергії дозволить заощадити мінімум 8 млрд кубометрів.

Про перегляд стратегії розвитку української енергетики в Міненерговугілля почали говорити після підписання газових угод з Росією в січні 2009 року. Нагадаємо, тоді була встановлена формула розрахунку ціни газу. Це призвело до того, що його вартість практично щокварталу почала збільшуватися.

Так, ціна на IV квартал цього року складає 350 дол. за тисячу кубометрів - тобто на рівні країн ЄС, а то і вище. «Міненерговугілля зробило ставку на теплову енергетику з огляду на те, що ми не залежимо від постачань вугілля з Росії, при цьому вартість такої електроенергії в рази нижче тієї, що виробляється з альтернативних джерел», - говорить аналітик ІГ «АРТ-Капітал» Станіслав Зеленецький. При цьому ставка на теплову електроенергію дозволить розвиватися вугільній галузі. За словами Константинова, обсяг видобутку енергетичного вугілля до 2030 року повинен вирости з нинішніх 50 млн до 75 млн т в рік.

Джерело - Комерсант-України

 
Коментарі (0)