ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаДо 2035 року в Україні впровадять «розумні» електромережі

До 2035 року в Україні впровадять «розумні» електромережі

Концепція покликана сприяти збільшенню обсягу інвестицій у модернізацію електромереж Кабінет Міністрів схвалив Концепцію впровадження "розумних мереж" в Україні до 2035 року

 

Концепція покликана сприяти збільшенню обсягу інвестицій у модернізацію електромереж Кабінет Міністрів схвалив Концепцію впровадження "розумних мереж" в Україні до 2035 року та затвердив План заходів щодо її реалізації. Це, серед іншого, допоможе поступово зменшити втрати електроенергії в мережах на понад 4% та викиди вуглецю, повідомляє Міненерго у Facebook. 

Пропозицію подало Міністерство енергетики України.  В пресслужбі Міненерго пояснили, що “розумні мережі” – це електричні мережі, що забезпечують високоякісне постачання електроенергії та підвищують її ефективне використання, застосовуючи електротехнічні технології та ІТ, щоб зробити електромережу більш інтелектуальною і ефективною. 

"Концепція впровадження "розумних мереж" і План заходів з її реалізації задають рамку для реалізації сучасних технологій в українській електроенергетиці, зокрема в процесі відбудови і відновлення енергетичної інфраструктури після руйнувань російським агресором. Відновлений енергетичний сектор України має стати втіленням найсучасніших енерготехнологій і відповідати європейським стандартам енергоефективності", – наголосив міністр енергетики Герман Галущенко. 

Концепція покликана сприяти збільшенню обсягу інвестицій у модернізацію електромереж, а також забезпеченню покращення якості та надійності електропостачання для споживачів. 

В повідомленні зазначили, що реалізація Концепції передбачає зменшення втрати електроенергії в електромережах в цілому по Україні із 11,6% до 7,5% або на 6 млрд кВт-год. Це еквівалентно 3 млн тонн спаленого вугілля на ТЕС. Очікується, що витрати на експлуатаційне обслуговування електромереж сумарно зменшаться не менш як на 8,3 млрд гривень, а фактичний рівень індексу середньої тривалості довгих перерв в електропостачанні в системі (SAIDI) скоротиться з 1700 до 100 хвилин у 2035 році, що відповідатиме середньоєвропейському рівню.

 

 

 
Коментарі (0)