ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетикаДо споживачів не доходить до 45% тепла через його втрати

До споживачів не доходить до 45% тепла через його втрати

Населення змушене платити за теплову енергію, 45% якої реально не отримує з-за втрат при транспортуванні.

При доставці теплоносія від його виробника до споживача втрачається до 40-45% тепла. Причини - зношеність тепломереж і морально застарілі системи регулювання відпуску теплової енергії, відсутність засобів обліку. Як пише ZN.UA, це випливає з тексту оновленої Енергетичної стратегії України. 

Зокрема у затвердженій Кабміном стратегії вказується, що більшість мереж і джерел тепла «не мають коштів інструментального контролю теплових втрат, тому точної інформації про втрати немає». 
 
«Оціночно вони складають не менше 30%, а насправді можуть бути і більшими. Значні обсяги втрат тепла в теплових мережах пов'язані з їх незадовільним фізичним станом, сьогодні зношеність магістральних і розподільних мереж сягає 70% їх загальної протяжності», - зазначають автори стратегії. 
 
Крім того, як наголошується, морально застарілі групові та центральні теплопункти мають недосконалі системи регулювання відпуску теплової енергії по температурі повітря. Це служить причиною додаткових втрат теплової енергії, які оцінюються в 10-15%.
 
Тобто сумарно тепловтрати від виробника теплоносія до споживача оцінюються на рівні 40-45%. 
 
Як повідомляла «Україна Комунальна», зношена інфраструктура, застарілі технології і величезні втрати тепла в процесі доставки не дозволяють підприємствам ТКЕ скоротити споживання газу, як це відбувається в промисловості. Однак, скорочення газоспоживання все ж обіцяють.

 

 
Коментарі (0)