ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаДобудова двох блоків ХАЕС обійдеться в 77 мільярдів

Добудова двох блоків ХАЕС обійдеться в 77 мільярдів

Про це виконуючий обов'язки президента держпідприємства НАЕК "Енергоатом" Петро Котин повідомив в своєму блозі на Energy Club

Про це виконуючий обов'язки президента держпідприємства НАЕК "Енергоатом" Петро Котин повідомив в своєму блозі на Energy Club.

"Можливостей залучення коштів на реалізацію проекту в НАЕК" Енергоатом "дійсно чимало: розглядається можливість співпраці з другим за розміром активів банком Великобританії BARCLAYS, було проведено переговори з компанією Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) і Китайською національною ядерною корпорацією (CNNC)", - зазначив Котін.

Глава "Енергоатому" нагадав, що будівельна готовність енергоблоків ХАЕС становить 75% для блоку №3 і 15% - для блоку №4.

За словами Котина, проект добудови блоків повинен вийти на етап остаточного затвердження до кінця поточного року. Для цього Верховна Рада повинна прийняти закон "Про розміщення, проектування та будівництво енергоблоків №3,4 ХАЕС".

Як повідомлялося, в липні 2018 року Кабінет міністрів затвердив техніко-економічне обґрунтування добудови енергоблоків №3 і №4 Хмельницької АЕС вартістю 72,4 млрд грн (в цінах на 5 травня 2017 року).

Згідно ТЕО, після денонсування договору про добудову даних енергоблоків з Росією єдиним варіантом, що забезпечує добудову в найбільш короткі терміни при мінімізації витрат, є застосування реакторної установки (РУ) ВВЕР-1000 (водо-водяний енергетичний реактор) виробництва компанії Skoda JS (Чехія).

Основний варіант фінансування будівництва, який розглядався, - реалізація проекту облаштування енергетичного моста "Україна-ЄС". Він передбачає організацію видачі потужності з блоку №2 Хмельницької АЕС в енергосистему ЄС, шляхом включення його до складу Бурштинського енергоострова разом з 750/330 кВ ПС "Західноукраїнська" і 750 кВ ЛЕП ХАЕС-Жешув (Польща). Отримувані від експорту електроенергії з цього блоку кошти планується використовувати для фінансування будівництва блоків №3-4 на Хмельницькій АЕС.

 

 
Коментарі (0)