ГоловнаНовини ЖКГЗаконодавствоДоля української ГТС «повисла в повітрі»

Доля української ГТС «повисла в повітрі»

Наразі Верховна Рада визначає долю української ГТС. Зокрема, народні обранці розглядають законопроект №4116а про реформи в енергетичному секторі. За подіями в парламенті слідкує «Україна Комунальна».

Пленарне засідання Верховної Ради розпочалось о 10:00 та проходить у закритому режимі. На ньому парламентарії планують розглянути низку законопроектів, серед яких реформи в управлінні газотранспортною системою. Окрім того, на порядку денному – розгляд заяви Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка про відставку, який за словами депутата від «Батьківщини» Олександра Бригинця, пройде у відкритому режимі.

У фракції «Свобода» заявили, що мають сумніви щодо законопроекту про реформи енергетичного сектору, тому поки що партійці не мають намірів його підтримувати. Про це розповів журналістам лідер фракції «Свобода» Олег Тягнибок, повідомив журналіст Олександр Архат на своїй сторінці у Twitter.
 
«Водночас, що стосується реформи «Нафтогазу» та системи управління ГТС, то «Свобода» хоче відправити цей законопроект на друге читання, щоб не допустити потрапляння української труби у руки російського «Газпрому», – йдеться у повідомленні.
 
До речі, Президент Петро Порошенко просить уряд і парламент відмовитись від мови ультиматумів і ухвалити необхідні закони, зокрема про реформи в енергетичному секторі.
 
«Як Президент, я звернувся до народних депутатів, до Кабінету Міністрів з чіткою вимогою: за умов зовнішньої агресії ми зобов’язані бути єдині», - заявив пан Порошенко.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», під час попереднього засідання Верховної Ради 24 липня народні обранці не підтримали зміни в бюджеті, Податковому кодексі і реорганізацію ГТС. Зокрема, законопроект №4116а передбачає, що магістральні газопроводи і підземні сховища України дозволяється здавати в оренду, але без права їх відчуження. Прийняття даного законопроекту допомогло б зняти з держбюджету тягар фінансування дефіциту «Нафтогазу». Окрім того, того ж дня партії «Свобода» та «УДАР» заявили про вихід з коаліції. Бездіяльність парламентаріїв призвела до того, що Прем'єр Арсеній Яценюк подав у відставку. У зв'язку з цим, тимчасово в.о. голови Кабінету Міністрів став Віце-прем'єр-міністр, Міністр регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Володимир Гройсман.
 
Коментарі (0)