ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГ«Донбасенерго» погрожує зупинити Слов'янську ТЕС через обмеження тарифів

«Донбасенерго» погрожує зупинити Слов'янську ТЕС через обмеження тарифів

Можливий перегляд цінових обмежень на ринку електроенергії призведе до вимушеної зупинки Слов'янської ТЕС

Можливий перегляд цінових обмежень на ринку електроенергії призведе до вимушеної зупинки Слов'янської ТЕС, і 15 тисяч жителів прифронтовій Миколаївки залишаться без опалення. Про це заявив комерційний директор ПАТ "Донбасенерго" Олег Ларіонов з приводу ініціативи Офісу президента змінити цінові обмеження (price caps) на ринку "на добу вперед" і внутрісуточних ринку.

"Вважаємо неприпустимим впровадження таких цінових обмежень на ринку, так як це знизить ціну електроенергії для виробників на 14%, що поставить під сумнів подальше існування теплової генерації в Україні. Зазначені ініціативи приведуть до повного занепаду Слов'янської ТЕС і інших теплових електростанцій України, дефіциту потужності в енергосистемі з відповідними тяжкими наслідками для всієї країни ", - повідомляється позиція керівництва компанії на офіційному сайті ПАТ" Донбасенерго ".

Керівництво компанії підкреслює, що в разі прийняття змін до price caps виробництво електроенергії Слов'янської ТЕС стане збитковим, так як антрацит, на якому працює станція, через відсутність його видобутку на контрольованій території України повністю імпортується, а нові ціни ринку електроенергії не зможуть покривати витрати на її виробництво. В результаті ТЕС змушена буде зупинити свою роботу.

 "Собівартість електроенергії Слов'янської ТЕС становить близько 1700 грн / МВт * год, а ціни на ринку після введення нових price caps складуть близько 1 446 грн / МВт * год. Виходить, що Компанія буде отримувати близько 254 грн збитків на кожен МВт * год відпущеної електроенергії" , - йдеться в повідомленні.

У компанії констатують, що внаслідок вимушеної зупинки Слов'янської ТЕС 15 тисяч жителів прифронтового міста Миколаївка залишаться взимку без опалення, а енергосистема України втратить 750 МВт потужності. І закликають керівництво країни не допустити розвитку ситуації за таким сценарієм.

Нагадаємо, раніше представник президента в уряді Андрій Герус повідомив, що в команді президента вважають за необхідне переглянути цінові обмеження на ринку еелектроенергіі, так звані Рrice caps: нічну ціну підвищити на 10%, а денну знизити на 15-20%. Що, за його словами, може дати 9% зниження тарифу для кінцевого споживача.

Новий ринок електроенергії запущений в Україні з 1 липня 2019 року відповідно до закону "Про ринок електричної енергії".

 

 
Коментарі (0)