ГоловнаКоментаріТеплоенергетика«Донбасенерго» шукає шляхи фінансування

«Донбасенерго» шукає шляхи фінансування

Перед приватизацією компанії відкриють кредитну лінію на 2,5 млрд грн. Майбутній власник однієї з найбільших енергогенеруючих компаній в країні - «Донбасенерго» - отримає вкрай привабливий актив.

Напередодні приватизації Кабінет Міністрів має намір допомогти компанії відкрити кредитну лінію на 2,5 млрд грн. Розрахуватися позичальник зможе завдяки тому, що йому на сім років встановлять спеціальний підвищений тариф. Зараз існують лише два способи компенсації коштів, завдяки чому компанія їх зможе отримати - за рахунок інших учасників ринку або промисловості. Про це пише «Коммерсантъ Украина».

Компанія «Донбасенерго», яку планують приватизувати в кінці серпня, привертає позику в 5,4 млрд грн. Був оголошений тендер із залучення кредитної лінії строком на сім років з лімітом у 2,5 млрд грн. Ці кошти підуть на реконструкцію Слов'янської ТЕС. Ще 140 млн євро компанія залучала на ці ж цілі два місяці тому.

Як повідомляє видання, офіційно у відомстві і «Донбасенерго» ситуацію не коментують. Більше того, для погашення кредиту компанії терміном на сім років будуть підняті тарифи на 20-22%, розповіли «Ъ» у Національній комісії, що здійснює держрегулювання у сфері енергетики.

 Читайте також: «Донбасенерго» за волосину від приватизації

Нагадаємо, що, згідно з діючими правилами ДП «Енергоринок», зростання тарифів для операторів може бути компенсований або за рахунок зростання цін на електроенергію для споживачів, або за рахунок зниження тарифів для інших виробників електроенергії.

Виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко вважає, що залучення додаткових коштів на модернізацію генерацій не відповідає світовій практиці.

 «Виставлена на приватизацію компанія з точки зору міжнародної практики не отримує ніякого додаткового ресурсу. Це нонсенс», - говорить пан Устенко.

Він вважає, що єдиним поясненням такої політики могло б бути, якби держава з першого разу не продало компанію, і тоді для збільшення її привабливості необхідні були б інвестиції.

Читайте також: Продажам обленерго призначили графіки

Враховуючи безпрецедентну підтримку, яку компанія отримала перед приватизацією, вартість цього активу повинна бути набагато вище, вважає старший аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква.

 «З урахуванням того, що Нацкомісія, по суті, гарантувала повернення інвестицій, принаймні, річну суму кредиту можна було б включити в стартову ціну, збільшивши її в два рази», - погоджується голова аналітичного департаменту ІК Eavex Capital Дмитро Чуріна.

Експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук каже, що збільшення виробництва електроенергії за рахунок розширення енергоблоків дозволить компанії в майбутньому збільшити обсяг продажів більш ніж на 10%. Справедливої стартовою ціною для продажу 60,7% акцій експерт вважає 1,3-1,4 млрд грн.

У Фонді держмайна відмовилися коментувати умови конкурсу. Зараз стартова ціна 60,7% акцій «Донбасенерго» складає всього 641 млн грн - тобто вся компанія була оцінена в 5,5 разів менше її річного доходу (1 млрд грн проти 5,5 млрд грн). При цьому Фонд держмайна обмежив потенційне коло учасників приватизації українськими виробниками електроенергії та здобувачами вугілля.

 
Коментарі (0)