ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаДТЕК не вважає свої підприємства ціноутворюючими на ринку електроенергії

ДТЕК не вважає свої підприємства ціноутворюючими на ринку електроенергії

Бурштинська ТЕС ДТЕК виставляє електроенергію суттєво дешевше за інших учасників ринку і не є ціноутворюючою

 

Розповсюджена в ЗМІ інформація, яка «ціною ДТЕК» помилково визначає узагальнені дані ДП «Оператор ринку» для сегменту «Ринок на добу наперед» (РДН) в Бурштинському енергоострові маніпуляцією. Про це повідомили в ДТЕК.

Так, 10 листопада в ЗМІ з'явилася інформація про те, що ДТЕК виставив рекордну ціну на електроенергію в Бурштинському енергоострові. Ця інформація, за твердженням ДТЕК, є недостовірною і є грубою маніпуляцією.

«10 листопада 2020 року Оператором ринку зафіксована ціна електроенергії у Бурштинському енергоострові – 1980,96 грн за МВтг. Такий високий рівень ціни зумовлений закриттям денної зони по прайс-кепам, що становлять 2048 грн/МВтг. Під час торгової сесії 10 листопада 2020 року середня ціна заявки Бурштинської ТЕС не перевищувала 1600 грн/МВтг. Таким чином енергоблоки Бурштинської ТЕС не були ціноутворюючими. Отже, найвищі акцептовані цінові заявки були сформовані або іншими виробниками, які працюють в енергоострові, або імпортерами електроенергії», – наголошують в компанії.

Постачальниками електроенергії в Бурштинському енергоострові окрім Бурштинської ТЕС є Калуська ТЕЦ, Теребле-Ріцька ГЕС та імпортери електроенергії зі Словаччини, Угорщини та Румунії.

В ДТЕК відмічають, що частка імпортерів у продажу електроенергії на РДН в Бурштинському енергоострові протягом 2020 року досягала 80% в залежності від цін та попиту на електроенергію.

«Імпорт електроенергії з ЄС став значно більше впливати на ціноутворення в Бурштинському енергоострові саме після запуску нової моделі ринку і відкриття вільного імпорту з Європи. Серед факторів, які могли вплинути на зростання ціни на території Бурштинського енергоострові 10 листопада, було зростання ціни на електроенергію на суміжних ринках в країнах ЄС. Для прикладу, в цей день ціна електроенергії в Угорщині та Словаччині досягала 72 євро/МВтг», - резюмучали в енергокомпанії.

 

 

 
Коментарі (0)