ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетика«ДТЕК» закупить вугілля за «ротердамською» ціною

«ДТЕК» закупить вугілля за «ротердамською» ціною

«ДТЕК» Ріната Ахметова оголосила конкурс на купівлю 450 тисяч тонн вугілля за ціною, що визначається за формулою «Роттердам+»

«ДТЕК» Ріната Ахметова оголосила конкурс на купівлю 450 тисяч тонн вугілля за ціною, що визначається за формулою «Роттердам+».

Про це йдеться у повідомленнях на сайті енергетичної біржі.

Загалом «ДТЕК» прагне купити близько 450 тисяч тонн вугілля. Торги мають відбутися 3 та 4 вересня 2019 року.

Як повідомили представники компанії «ДТЕК» у коментарі «Інтерфакс-Україна», вартість вугілля, яке закупить компанія Ахметова, визначається за формулою «Роттердам+» (тобто ринкова ціна вугілля на біржі у Роттердамі плюс вартість доставки вугілля з Роттердаму до України.

«Сьогодні спостерігається обмежена пропозиція вугілля на міжнародних ринках. Ми використовуємо всі доступні інструменти для пошуку пального для наших ТЕС. На торгах ми орієнтуємось на ціни реального імпортного паритету з урахуванням ціни фрахту, залізничного тарифу та перевалки (тобто «Роттердам+» — ред.)», — повідомили у «ДТЕК».

Зазначимо, що наразі формула «Роттердам+» не діє в Україні та не впливає на кінцеву вартість електроенергії для населення. Дана формула втратила свій сенс після запровадження нового ринку електроенергії з 1 липня 2019 року.

Раніше повідомлялось, що колишнього главу Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг Дмитра Вовка оголосили в міжнародний розшук.

14 серпня топменеджера «ДТЕК» Бориса Лісового випустили під заставу у 10 мільйонів гривень. Всю суму за нього внесла компанія Ахметова. Ще одному топменеджеру компанії суд призначив запобіжний захід у 9,5 мільйонів гривень.

Національне антикорупційне бюро України особисто вручило підозру двом топменеджерам компанії «ДТЕК» Ріната Ахметова.

8 серпня НАБУ оголосило про підозру шістьом особам у завданні державі збитків на 18,87 мільярда гривень через формулу «Роттердам+». Серед обвинувачених — колишнє керівництво НКРЕКП та менеджери «ДТЕК» Ріната Ахметова.

У відповідь на звинувачення НАБУ колишній голова НКРЕКП Дмитро Вовк повідомив, що історія «Роттердам+» — це «розкручена медійно-юридична бульбашка».

У «ДТЕК» заявили, що запровадження формули ціноутворення на теплову електроенергію дозволило «встановити прозорі правила роботи на гуртовому ринку електроенергії, які раніше буди відсутні»

Раніше представник президента у Кабміні заявляв, що формула «Роттердам+» не діє в Україні з кінця травня.

Він також нагадав, що президент Володимир Зеленський вніс до Ради законопроект, яким пропонує замінити формулу «Роттердам+» на «Роттердам-», виключивши з неї вартість доставки вугілля з порту міста Роттердам.

Зазначимо, що формула «Роттердам+» втратила свою актуальність після запровадження нового ринку електроенергії 1 липня 2019 року. Так, в умовах ринку, ціну на теплову електроенергію встановлює не регулятор, а сам ринок, тобто попит та пропозиція.

 

 
Коментарі (0)