ГоловнаНовини ЖКГТеплоенергетикаДва ТКЕ не схвалили передачу функцій формування тарифів місцевій владі

Два ТКЕ не схвалили передачу функцій формування тарифів місцевій владі

Згідно з рішенням Регулятора на місцевий рівень передається державне регулювання діяльності з виробництва, транспортування та постачання теплової енергії.
Два теплокомуненерго - "Черкаситеплокомуненерго" та чернігівське "Облтеплокомуненерго" висловили зауваження у ході громадського обговорення ініціативи НКРЕКП щодо передачі повноважень з регулювання діяльності підприємств теплопостачання з державного на місцевий рівень. 
 
Про це повідомила пресслужба Регулятора.
 
Згідно з рішенням Регулятора на місцевий рівень передається державне регулювання діяльності з виробництва, транспортування та постачання теплової енергії. Таким чином встановлювати тарифи і затверджувати плани розвитку для таких ліцензіатів будуть місцеві органи влади. Загалом, це торкнеться 28 суб’єктів господарювання, що провадять діяльності з виробництва, транспортування та постачання теплової енергії.
 
НКРЕКП здійснюватиме лише методичну роботу та методологічну допомогу з питань державного регулювання підприємств теплопостачання, регулювання яких відбуватиметься на місцевому рівні та продовжуватиме нормативно-правове забезпечення їх діяльності.
 
У запереченні підприємств говориться, яке надала з цього приводу Крюківська міськрада Чернігівської області, з посиланням на інформацію АТ "Облтеплокомуненерго", дане рішення фактично означає передачу на місця відповідальності за підняття тарифів на тепло, які подекуди зростуть утричі.
 
"Згідно з індикативними прогнозами, тарифи на 2021/2022 роки є вищими за поточні на 50-115%. Зокрема, вартість централізованого теплопостачання для населення прогнозовано зросте на 50% з 2125 грн/Гкал до 3100 грн/Гкал, а для бюджетних установ у два рази з 1946 грн/Гкал до 3973 грн/Гкал. Аналогічне зростання відбувається і в інших містах, а подекуди зростання тарифу трикратне", - зазначається в листі Крюківської міськради з посиланням на АТ "Облтеплокомуненерго", яке постачає тепло у 16 малих містах та селищах Чернігівської області, а також - у місті Чернігів.
 
У запереченнях, що надало "Черкаситеплокомуненерго", зазначається, що у Черкасах реалізується складна схема теплопостачання, коли ПрАТ "Черкаське хімволокно" та теплокомуненерго у своїй діяльності з постачання теплової енергії споживачам взаємопов'язані магістральними та розподільчими тепловими мережами, що ускладнює встановлення тарифів.
 
Загалом в обговоренні проекту постанови НКРЕКП взяли участь АТ "Херсонська теплоелектроцентраль", ТОВ "Рівнетеплоенерго", КП ВМР "Вінницяміськтеплоенерго", АТ "Облтеплокомуненерго", ТОВ "Нафтогаз Тепло", КПТМ "Черкаситеплокомуненерго", Корюківська міськрада, Полтавська облрада.
 

Нагадаємо, НКРЕКП на відкритому засіданні 7 липня 2021 року прийняла постанову "Про затвердження Змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності у сфері теплопостачання", якою передала повноваження з регулювання діяльності підприємств теплопостачання з державного на місцевий рівень. 

 
Коментарі (0)