ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГFitch: Ціни на газ в найближчі роки не виростуть

Fitch: Ціни на газ в найближчі роки не виростуть

Обвалилися в 8 разів за останні два роки ціни на газ навряд чи скоро прийдуть в норму: відновлення балансу на газовому ринку займе кілька років

Обвалилися в 8 разів за останні два роки ціни на газ навряд чи скоро прийдуть в норму: відновлення балансу на газовому ринку займе кілька років. Таку думку висловив директор групи з природних ресурсів і сировинних товарів міжнародного рейтингового агентства Fitch Д. Маринченко в рамках вебінару «Нафтогазова галузь на Росії і в світі: в режимі виживання», повідомляє Криза-скарбничка.

Взимку 2018 року газ коштував близько 220 доларів за тисячу кубометрів, на початку 2020 року - всього 100 доларів. А на початку минулого тижня спотові ціни на газ на найбільшому в Європі хабі - TTF в Нідерландах - обвалилися до 2,479 євро за МВт⋅ч. Це 0,78 долара за мільйон британських теплових одиниць, або 27,3 долара за тисячу кубометрів.

На 27 травня спотові котирування піднялися до 45,8 долара, однак для цього «Газпрому» довелося на два дні повністю зупинити поставки по трубопроводу «Ямал-Європа», качати газ до Німеччини.

Поточні ціни на газ в Європі вже нижчі за російські і збиткові для «Газпрому»

Нульовий рівень рентабельності у російської компанії знаходиться на рівні 100 доларів за тисячу кубометрів, пише Фінанз.ру.

Як зазначає керівник ІАЦ «Альпарі» Г.Разуваев, «$ 13 - собівартість видобутку, $ 14 - ПВКК, $ 27 - транспорт по Росії, мінімум $ 20 - транспорт до цільових ринків Європи. Разом понад $ 74. Плюс треба додати мито в 30% ».

До початку опалювального сезону ціни на газ почнуть рости, але відновлення балансу на ринку буде відбуватися вкрай повільно, прогнозує Маринченко з Fitch.

«На повне відновлення ринку піде кілька років», - додає він.

Газові трейдери в Європі вважають цілком імовірним сценарій з падінням цін на газ нижче нуля, зазначає Reuters.

«Якщо поставки залишаться колишніми доти, поки сховища переповнені, ми може побачити негативні ціни в якийсь момент, тому що з боку попиту полегшення не проглядається», - сказав агентству трейдер.

 
Коментарі (0)