ГоловнаПослугиФінансування ЖКГПозиція України як транзитера газу ризикує «похитнутися»

Позиція України як транзитера газу ризикує «похитнутися»

Реалізація проекту «Північний потік-2» невигідна для ЄС та України. У такому разі держава буде поставляти транзитом менше газу, що знизить доходи Києва. Європі ж доведеться дорожче платити за «блакитне» паливо.

Будівництво другої черги газопроводу Nord Stream-2 («Північний потік-2») позбавить Україну можливості поставляти транзитом в ЄС щорічно 140 млрд куб. м російського газу і доходів у 2 млрд дол. від цієї діяльності. Про це заявив Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк на спільній прес-конференції з Прем'єр-міністром Словаччини Робертом Фіцом в Братиславі в четвер, передає прес-служба Кабміну.

«Що означає для України будівництво Nord Stream-2? Перше - це вилучення України взагалі з транзитних поставок в ЄС. Друге - це втрата 2 млрд доларів доходів, які ми отримуємо за транзит і безпечну поставку газу в ЄС. І третє - це просто несправедливо ні по відношенню до наших європейських партнерів, ні по відношенню до України», - сказав він.
 
За словами пана Яценюка, будівництво Nord Stream-2 призведе до монополізації шляхів постачання газу до ЄС і підвищення ціни для кінцевих споживачів.
 
«Це означає монополізацію шляхів поставки природного газу в Євросоюз, а значить - підвищення ціни для кінцевих споживачів в ЄС», - пояснив Прем’єр.
 
Очільник уряду заявив: якщо Nord Stream-2 буде побудований, то ЄС втрачає можливість прямого постачання російського газу за найкоротшим маршрутом через територію України. Наприклад, для Словаччини будівництво газопроводу, за словами українського Прем'єра, цей проект буде означати втрату 800 млн дол. доходів від транзиту газу.
 
 
Пан Яценюк нагадав, що після того, як був побудований перший Nord Stream, Україна позбулася 1,5 млрд дол. доходу від транзиту газу.
 
«І це не принесло ніякої нової енергетичної незалежності для Європейського Союзу: яка різниця, де брати газ, якщо у вас один і той же постачальник? Будівництво проекту Nord Stream-2 є антиєвропейським і антиукраїнським проектом», - сказав пан Яценюк.
 
Зазначимо, до складу консорціуму Nord Stream-2 увійшли шість учасників: «Газпром», E.ON, BASF/Wintershall, OMV, Engie, Shell. Проект передбачає будівництво двох ниток морського газопроводу сукупною потужністю 55 млрд куб. м газу на рік з Росії до Німеччини по дну Балтійського моря.
 
Як раніше повідомляла «Україна Комунальна», пан Яценюк заявив, що Україна буде на 100% використовувати газотранспортну систему для реверсу природного газу зі Словаччини.
 
Коментарі (1)
Дідусь Куценко1
11 Вересня 2015 p. 08:47
Транзит через Україну імпортери повинні оплачувати без посередництва Росії. Для цього ЄС повинна визнати незалежність України від Росії і купувати російський газ на східному кордоні України з Росією. Тоді імпортери будуть визначати який маршрут транзиту вигідніший і не політичний. Не Росія-експортер і не Україна-транзитер, а тільки імпортери.