ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГФормула розрахунку ціни на газ для населення змінилася

Формула розрахунку ціни на газ для населення змінилася

Постанова уряду опубліковано в газеті «Урядовий кур'єр». Кабінет міністрів змінив механізм формування ціни на газ для населення і теплокомуненерго (ТКЕ)

Постанова уряду опубліковано в газеті «Урядовий кур'єр». Кабінет міністрів змінив механізм формування ціни на газ для населення і теплокомуненерго (ТКЕ), щоб максимально знизити його вартість для громадян. Відповідна постанова уряду № 485 від 5 червня опубліковано в газеті «Урядовий кур'єр» у вівторок. Уряд зобов'язав «Нафтогаз України» при встановленні ціни продажу газу населенню вибирати мінімальне значення з чотирьох запропонованих:

Середня вартість імпортного ресурсу, що склалася в процесі його митного оформлення (за підсумками місяця, що передує місяцю поставки населенню, публікується Міністерством економічного розвитку і торгівлі, - пише Сегодня).

Cредневзвешенная ціна місячного ресурсу газу для газового місяці продажу / поставки за підсумками електронних біржових торгів на Українській енергетичній біржі до початку цього газового місяці.

Середня арифметична ціна продажу «Нафтогазом» газу промисловим споживачам (за умови передоплати до місяця постачання газу), яка діяла в газовому місяці, що передує місяцю продажу населенню.

Ціна, розрахована за раніше затвердженою формулою вартості газу по спецобязательствам (ПСО).

Новини «Сегодня» повідомляли, що 5 червня прем'єр-міністр Володимир Гройсман назвав «Нафтогаз» «ненаситним монополістом» і зажадав знизити ціни на газ для населення. У відповідь компанія відзвітувала про ціну на липень, а не червень. У повідомленні говориться, що в залежності від тарифу облгазів кінцева роздрібна ціна для побутових споживачів в липні складе від 7600 до 8200 грн за 1000 куб. м газу.

Нагадаємо, відпускна ціна «Нафтогазу» на газ, яка не включає ПДВ, а також вартість транспортування і розподілу, в травні становила 5990 грн за 1000 куб. м. У червні вона виросла до 6299 грн, а в липні знову знизиться - до 5803 грн. У Кабміні заявили, що червнева ціна повинна зменшитися ще на 800-900 грн.

При цьому в кожному регіоні України діє своя ціна на газ для населення. Наприклад, в червні найвища роздрібна ціна на газ встановлена ​​для споживачів, які приєднані до мереж «Миколаївгазу» - 8813 грн. Кінцевий тариф сформувався з декількох складових:

оптова ціна газу з урахуванням націнки «Нафтогазу»: вона однакова для всіх газсбитов і становить 6299 грн;

націнка постачальника - 157,48 грн;

тариф на транспортування газу - 157,19 грн;

вартість послуги з розподілу газу (у кожного підприємства своя) у «Миколаївгазу» - 730,5 грн;

податок на додану вартість (20%) - 1468,83 грн.

Разом: 6299 + 157,48 + 157,19 + 730,5 + 1468,83 = 8813 грн - ціна на газ для споживачів «Миколаївгазу».

 

 
Коментарі (0)