ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняФранція встане на сторону Польщі в боротьбі з «Північним потоком-2»

Франція встане на сторону Польщі в боротьбі з «Північним потоком-2»

Ми не хочемо посилювати залежність від Росії і одночасно з цим завдати шкоди таким країнам ЄС, як Польща і Словаччина

Франція має намір виступити проти ФРН в питанні про долю проекту "Північний потік - 2", повідомила з посиланням на неназвані джерела у французькому уряді німецька газета Süddeutsche Zeitung в номері за четвер, 7 лютого. "Ми не хочемо посилювати залежність від Росії і одночасно з цим завдати шкоди таким країнам ЄС, як Польща і Словаччина", - пояснив співрозмовник видання. За його словами, "Північний потік - 2" вже призвів до численних "стратегічних проблем" між Євросоюзом і Москвою. У той же час газета наголошує, що ні в Парижі, ні в Брюсселі поки не підтвердили подібних намірів Франції.

Йдеться про намічений на 8 лютого голосуванні держав Євросоюзу про зміну правил забезпечення конкуренції та прав споживачів на газовому ринку Європи (Третього енергопакету). Згідно з цими коррективам, запропонованим в 2017 році Єврокомісією, до газопроводів з третіх країн повинні застосовуватися правила внутрішнього ринку, перш за все заборона постачати газ і одночасно бути оператором газопроводу. Якщо зміни ухвалять, це серйозно ускладнить реалізацію "Північного потоку - 2", в якому ролі постачальника і оператора відводяться російському концерну "Газпром".

Німеччина противиться такому розвитку подій, сподіваючись на підтримку від Франції, Австрії, Нідерландів, Бельгії, Греції та Кіпру. Для прийняття змін необхідні голоси "за" 16 з 28 країн Євросоюзу, які представляють не менше 65 відсотків населення ЄС. До кінця січня поточного року пропозиція Єврокомісії підтримували як мінімум 12 держав. Ще ряд країн зайняли вичікувальну позицію.

 

 
Коментарі (0)