ГоловнаНовини ЖКГТарифи ЖКГГаз для населення з жовтня може подорожчати вдвічі

Газ для населення з жовтня може подорожчати вдвічі

Уряду з жовтня, щоб зберегти співпрацю з МВФ доведеться підняти ціну газу для населення не на 60%, як очікувалося раніше, а майже вдвічі - до 15 тис за тисячу кубометрів

З огляду на відсутність домовленості з МВФ про ціну газу та очікувану девальвацію гривні, уряду з жовтня, щоб зберегти співпрацю з МВФ доведеться підняти ціну газу для населення не на 60%, як очікувалося раніше, а майже вдвічі - до 15 тис за тисячу кубометрів. Але прем'єр-міністр все-таки не втрачає оптимізму. За інформацією українських Новин, він все ще сподівається узгодити з фондом поетапне підвищення ціни - до небільше 25% в поточному році і 15% - в наступному.

Під очікування прем'єра вже складені прогнози уряду і Національного банку. А тим часом Європейське енергетичне співтовариство запропонувало свій варіант змін, за якою ціна газу может вирости ще більше - за грубими підрахунками до 15,5 тис грн.

Уряд все-таки вирішив не піднімати з 1 серпня ціну на газ для населення і підприємств ТКЕ і залишити її на рівні 4942 грн за тисячу кубометрів (з ПДВ та інших зборів - 6958 грн). Відповідне рішення про продовження дії постанови №187, яким і визначена ця ціна і спецобязательства з постачання по ній газу споживачам, Кабінет міністрів планує прийняти 26 липня. Спочатку проект документа передбачав продовження дії ціни до квітня 2019 року, але не виключено, що в результаті цей термін буде скорочений до жовтня 2018 року або навіть до 1 вересня. Якщо буде прийнято продовжити дію документа на місяць, то напевно потім його ще треба буде пролити до 1 листопада, оскільки до вересня, навіть якщо все буде погоджено з МВФ, рада директорів технічно не зможе прийняти жодного рішення - з 3 по 27 серпня він буде в відпустці. За найоптимістичнішими прогнозами, питання про виділення чергового траншу кредиту при знаходженні компромісу рада директорів зможе розглянути вже в жовтні.

Однак, уряд не втрачає надію, що з Міжнародним валютним фондом вдасться домовитися про пом'якшення умов підвищення ціни в найближчі тижні. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман за неофіційною інформацією вже згоден на підвищення ціни в два етапи - не більше, ніж на 25% в поточному році і на 15% в наступному. Правда незрозуміло, чому прем'єр визначив розмір загального підвищення саме в 40%, адже за формулою і умов, затвердженим урядом ще в березні 2017 року, в квітні поточного року ціна повинна була підвищитися на 18%. В кінці весни був прогноз, що з жовтня ціна може вирости на 60%. Зараз прогноз погіршився, і за останньою інформацією, отриманою Українськими Новинами від джерел, знайомих з аналізом моделей зміни ціни газу, при прийнятті умов МВФ з жовтня газ для населення може бути вже не на 60%, а на 100% дорожче - 15 тис грн за тисячу кубометрів. Така ціна цілком реальна при очікуваному курсі гривні більше, ніж 28 грн за $ 1. "Є прогноз по курсу - 28-28,5 грн за $ 1, тоді в жовтні ціна газу зростає більш ніж в два рази - до 15 тисяч", - сказав співрозмовник агентства.

Є версія, що уряд має намір запропонувати МВФ домовлятися "від зворотного", тобто, на початку визначити розмір підвищення, а потім під нього підвести механізм визначення ціни. "З літа 2017 року ця (підвищення ціни) повинно було статися. Я цього підвищення не допустив. Зараз працюємо з МВФ, з нашими партнерами, і обговорюємо можливі підходи, щоб врегулювати ці питання", - сказав Гройман 6 липня.

У цьому контексті також цікаві прогнози по зміні ціни газу Міністерства економічного розвитку і торгівлі та Національного банку. МЕРТ, в затвердженому 11 липня урядом прогнозі соціального і економічного розвитку на 2019-2021 роки передбачив можливість підвищення ціни газу на 18% в 2018 році, 5-8% в 2019 році і 14% - в 2020 (цифри з похибкою в ± 3% ). Причину появи саме таких даних агентству в МЕРТ детально не пояснили. Не виключено, що такий прогноз був зроблений просто виходячи з ситуації, що прем'єру все-таки вдасться домовитися з МВФ. НБУ спрогнозував зростання ціни газу в 2018 році на 25% і в 2019 - на 15%. У прес-службі регулятора Українським Новинам пояснили, що НБУ в поточних умовах допускає саме такий варіант зміни цін для згладжування негативних соціальних наслідків. Джерело агентства, знайомий з підготовкою прогнозів і МЕРТ і НБУ порадив не звертати уваги на дані щодо ціни газу. "Щоб сказати коректно, ці дані прогнозів не заслуговують на особливу увагу", - зазначив співрозмовник.

Незважаючи на періодичні заяви представників уряду про те, що діалог з МВФ з приводу ціни газу йде постійно і конструктивно, насправді ніяких предметних переговри або консультацій не відбувається вже кілька місяців. "Ситуація за останні два-три місяці не змінилася, Позиції сторін з питання ціни газу ніяк не змінилися. Можна сказати, що процес поставлений на паузу", - зазначив співрозмовник агентства, який має пряме відношення до переговорів.

 

 
Коментарі (1)
Коля Пухов
26 Липня 2018 p. 22:10
Не бачу у цій новині нічого нового. Із самого початку незалежності, тобто з 1992 р., українські гроші знецінювались, знецінюються і за переважною більшістю прогнозів, далі будуть знецінюватись. Знецінення грошей зовні виглядає як періодичне підвищення цін і тарифів. ----------------------------------------------Знецінення національних грошей, тобто інфляція, - цe грабунок людей владою тієї держави, яка провадить таке знецінення.