ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняГаз в Європі встановив черговий ціновий рекорд

Газ в Європі встановив черговий ціновий рекорд

Спотова ціна газу в Європі встановила рекорд з березня 2018 року на тлі нового подорожчання СПГ в Азії, а також зберігається повного спектра фундаментальних проблем ринку, включаючи небажання "Газпрому" бронювати додаткові потужності

Спотова ціна газу в Європі встановила рекорд з березня 2018 року на тлі нового подорожчання СПГ в Азії, а також зберігається повного спектра фундаментальних проблем ринку, включаючи небажання "Газпрому" бронювати додаткові потужності.

Ціна газу з поставкою в четвер на хабі TTF в Нідерландах зросла лише за день на 5% - до $ 484 за тисячу кубометрів. Ціна газу перейшла до активного росту з початку тижня.

З початку року контракт "на день вперед" на TTF в середньому коштує вже $ 293 за тисячу кубів.

Більше 80% продажів "Газпрому" до Європи зараз здійснюються за спотовими індексами різного тимчасового базису - від місяця вперед на рік уперед.

В кінці березня 2021 року Європа завершила рекордний сезон відбору газу з підземних сховищ. Всього до кінця сезону з ПСГ було піднято майже 69 млн куб. м, що на 24 млрд куб. м більше, ніж роком раніше. У той же час повинен був початися сезон закачування природного газу в газосховища, газівники для компенсації рекордного відбору повинні закачати майже такий же обсяг газу в сховища. Це надасть підтримку імпорту в усіх напрямках: і по трубах, і в зрідженому вигляді.

Після зростання 14 червня ціни на природний газ до 29,3 євро за кубометр Макогон заявив, що збільшення пропозиції - єдино можливий спосіб знизити ціну на газ. І зробити це може тільки російський "Газпром".

Однак російський монополіст заявив, що не буде бронювати додаткові потужності до запуску "Північного потоку-2".

"Це наочна демонстрація того, як «Газпром» використовує газ як геополітичне зброю, шантажуючи Європу і Німеччину. Питання полягає в тому, чому Європа дозволяє себе так шантажувати? Як на тлі цього наші німецькі партнери можуть продовжувати говорити, що «Північний потік-2» - це чисто ринковий проект? "- сказав Вітренко. 

 
Коментарі (0)