ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняГазові директиви ЄС лише відтермінують «Північний потік-2»

Газові директиви ЄС лише відтермінують «Північний потік-2»

Застосування правил ЄС до Північного потоку-2 не зупинить його, але відстрочить

Ухвалення поправок до газової доктрині ЄС не зупинить Північний потік-2, проте змусить Газпром грати за правилами, заявила депутат Європарламенту від Німеччини Ребекка Хармс. Про це пише Укрінформ.

"Анбандлінг виробництва і оперування обмежить потужність газового гіганта. Це зробить проект Північний потік-2 складніше і, можливо, відстрочить, але не зупинить", - визнала Хармс.

На її думку, заява міністра енергетики Росії про те, що транзит через Україну повністю припиниться, як тільки Північний потік-2 почне функціонувати, підтверджує, що це стратегічний проект, спрямований проти інтересів України.

"Німецький канцлер обмовила свою підтримку проекту трубопроводу умовою продовження транзиту (через Україну - ред.). Німецький уряд має дотримуватися цієї обіцянки", - вважає Хармс.

В цілому, Європейський Союз повинен переглянути свою залежність від російського енергетичного імпорту, зазначає депутат.

Оновлена ​​газова директива ЄС була схвалена Європарламентом напередодні, 4 квітня. Відповідно до неї, газопроводи з третіх країн до Євросоюзу, такі як проект Газпрому Північний потік-2, будуть підпадати під законодавство, що діють стосовно трубопроводів ЄС. Серед цих правил - видобуток газу і його постачання повинні здійснювати різні компанії, а не одна, а 50% потужності газопроводу має бути зарезервовано під прокачування газу від незалежних постачальників.

Напередодні голосування голова комітету ЄП з питань промисловості, досліджень та енергетики Єжи Бузек заявив, що оновлена ​​газова директива ЄС стане кінцем монополії на європейському ринку газу. "До недавнього часу було складно уявити в Європі прозорий ринок зі справедливими цінами", - сказав він.

Після схвалення Радою ЄС документ вступить в силу через 20 днів після публікації в "Офіційному журналі" Євросоюзу.

 

 
Коментарі (0)