ГоловнаНовини ЖКГГазопостачання«Газові» переговори дали результат

«Газові» переговори дали результат

«Газові» переговори принесли результат: за попередніми домовленостями Україна до кінця жовтня перерахує «Газпрому» 2 млрд дол. у вигляді оплати за раніше поставлений газ, а до кінця року - ще 1,1 млрд.

ЄС, Україна і Росія досягли попередньої угоди про забезпечення поставок газу протягом зимового періоду. Про це заявив комісар ЄС з питань енергетики Гюнтер Еттінгер на брифінгу по закінченню тристоронньої зустрічі з Міністром енергетики Росії Олександром Новаком і Міністром енергетики і вугільної промисловості України Юрієм Проданом в Берліні, - повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Ми погоджували важливі ключові пункти «зимового пакету». Ми віримо, що може бути відчутне рішення для забезпечення надійності поставок газу взимку», - зазначив він.

Пан Еттінгер підкреслив, що згідно з досягнутими попередніми домовленостями, Україна до кінця жовтня перерахує «Газпрому» 2 млрд дол. у вигляді оплати за раніше поставлений газ, а до кінця року - ще 1,1 млрд. При цьому, Єврокомісія попросить Міжнародний валютний фонд про надання необхідних гарантій Україні.

Комісар також зазначив, що оскільки раніше і «Нафтогаз України»і «Газпром» звернулися в Стокгольмський арбітраж для вирішення суперечки про ціну поставленого газу, то у випадку, якщо Стокгольмський арбітраж погодиться з українськими доводами щодо того, що ціна за газ, поставлений у листопаді-грудні 2013 року і з квітня по червень 2014 року, повинна становити 285 дол. за тисячу кубометрів, це буде означати, що Україна повністю погасила свої борги.

У разі, якщо суд прийме сторону російської сторони, Україні доведеться доплатити ще 2 млрд дол.

Гюнтер Еттінгер також повідомив, що сторони повинні в найближчі дні провести консультації зі своїми урядами з тим, щоб на наступному тижні, якщо не буде заперечень, закріпити досягнуті домовленості.

«До кінця наступного тижня ми можемо мати обов'язковий до виконання протоколу», - сказав комісар.

Нагадаємо, ЄС, Україна і Росія ведуть тристоронні переговори про постачання газу в Україну з початку травня цього року. Досі компромісу не було.

 
Коментарі (0)