ГоловнаКоментаріГазопостачанняГазові переговори не зійдуться на компромісі

Газові переговори не зійдуться на компромісі

Переговори ЄС-РФ-Україна досі залишаються невирішеними. Сторони не можуть дійти компромісу, вважаючи, що пропозиції однієї сторони обмежують іншу.

У тристоронніх переговорах ЄС-РФ-Україна з газопостачання залишаються невирішені питання та розбіжності. Про це заявила офіційний представник Європейської комісії Сабіна Бергер, - повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Прийнято рішення продовжити дискусії. Учасники переговорів проконсультуються з главами держав в Україні та в Росії. Найближчі дискусії відбудуться сьогодні або завтра вранці (10 та 11 червня відповідно – ред.», - сказала Сабіна Бергер.

Читайте також: «Газові» переговори не дають результату

Ціна на газ, зазначила представник Єврокомісії, одне з питань, які залишаються невирішеними на даний момент.

Раніше Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан заявляв, що черговий раунд тристоронніх переговорів за участю ЄС був малорезультативним, оскільки пропозиції Росії по реалізації знижки на газ для України неприйнятні.

За його словами, російська сторона в ході переговорів змінила свою позицію щодо формування ціни.

«Газпром» пропонує механізм формування ціни, встановлюючи відповідні знижки на мита», - пояснив Юрій Продан.

Він підкреслив, що такий варіант не влаштовує українську сторону.

У той же час глава Міненерго РФ Олександр Новак вважає, що російська сторона зробила Україні конструктивні пропозиції, які повинні зацікавити обидві сторони. Він має намір говорити про них в ході нового етапу переговорів.

Примітно, що на думку українських експертів у сфері енергетики, для захисту своїх бізнес-інтересів Росія використовує всі «можливі і неможливі способи». Зокрема, експерт галузі Валентин Землянський вважає, що Росія не зацікавлена в тому, щоб сланцевий газ видобувався в Україні, так як це може бути реальною загрозою для її «Газпрому».

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко зазначав, що Україна не буде купувати російський газ за ціною 500 доларів за куб.м.

Він пояснив, що Україна планує скоротити споживання «блакитного» палива, а також розраховує на реверсні поставки і видобуток сланцевого газу.

 
Коментарі (0)