ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняГазовидобувні компанії не можуть отримати дозволи на видобуток

Газовидобувні компанії не можуть отримати дозволи на видобуток

Через поганий механізм оцінки впливу на довкілля (ОВД) місцеві адміністрації припинили видавати спецдозволи на видобуток газу.

Через поганий механізм оцінки впливу на довкілля (ОВД) місцеві адміністрації припинили видавати спецдозволи на видобуток газу.

Мінприроди не налагодило механізм для проведення оцінки впливу на довкілля (ОВД), через що місцеві адміністрації відмовляються видавати дозвіл газовидобувним компаніям на здійснення такої оцінки.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на прес-службу Асоціації газовидобувних компаній.

"Асоціація газовидобувних компаній України висловлює серйозне занепокоєння та звертає увагу уряду, народних депутатів та громадськості на той факт, що реалізація стратегічних планів з нарощення вітчизняного газовидобутку знаходиться під загрозою зриву, а уся галузь - за крок до колапсу, через неможливість проведення процедури ОВД відповідно до вимог Закону України «Про оцінку впливу на довкілля», - йдеться у повідомленні.

За даними асоціації, на сьогодні газовидобувні компанії подали понад 120 заявок на проведення процедури ОВД, з яких лише 9 - на продовження дії спецдозволів на видобуток - були задоволені. 

Як прокоментували в асоціації, основна проблема - "категорична відмова обласних держадміністрацій проводити оцінку впливу на довкілля без офіційного затвердження розміру плати за проведення громадських слухань зі сторони Міністерства екології та природних ресурсів України".

«Газовидобувні підприємства переконані, що екологічні стандарти у виробництві мають жорстко виконуватися. Однак останнім часом ми неодноразово звертали увагу на той факт, що непрацююча процедура ОВД може вкрай негативно відобразитися на роботі індустрії, а спроби Мінприроди розповсюдити цю вимогу також на наскрізні ліцензії через внесення змін до 615-ої урядової постанови не лише протирічать прямій нормі діючого закону (ст. 14 Закону України «Про нафту і газ»), але й призведуть до зриву проведення довгоочікуваних нових нафтогазових аукціонів. За більш ніж рік з часу прийняття екологічного закону, Мінприроди не змогло налагодити працюючий механізм проведення оцінки впливу на довкілля і зараз, на жаль, ми бачимо сумні наслідки - зупинку видобутку на родовищах та відмову від буріння запланованих свердловин", - наголосив виконавчий директор асоціації Роман Опімах. 

Як повідомлялося, 30 травня державна компанія «Укргазвидобування» вимушено зупинила видобуток на одному з газових родовищ через затримку з переоформленням ліцензії. Підприємство не отримало рішення щодо продовження термінів дії 39 спецдозволів через відсутність погодження Мінприроди та затримку з публікацією змін до Постанови № 615.

 

 
Коментарі (0)