ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняГазовий експорт росії за два роки впав в чотири рази

Газовий експорт росії за два роки впав в чотири рази

Провалена спроба "заморозити Європу", що позбавила росію ключового ринку збуту природного газу, обвалила газові доходи федерального бюджету.

 Провалена спроба "заморозити Європу", що позбавила росію ключового ринку збуту природного газу, обвалила газові доходи федерального бюджету.

Це випливає з даних Інституту Гайдара (росія), передає The Moscow Times.

Як повідомляється, за підсумками першого кварталу до федеральної скарбниці надійшло лише 114 млрд руб. мит на експорт газу.

Порівняно з січнем-березнем 2023 року доходи від газового експорту просіли ще на 17%, або 24 млрд руб., а якщо порівнювати з тим же періодом 2022 року – впали в 4,4 раза.

У грошовому вираженні з поправкою на інфляцію відключення газу європейським клієнтам "Газпрому" позбавило скарбницю 418 млрд руб квартальних доходів – суми, що дорівнює 1,9% національного ВВП і майже вдвічі перевищує річні бюджети великих російських регіонів.

Сукупний обсяг нафтогазових доходів федеральної скарбниці за перший квартал досяг 3,09 трлн руб. і майже вдвічі перевищив торішні рівні (1,64 трлн руб.). Однак це повністю пояснюється податками на видобуток нафти: надходження нафтового ПДПІ підскочили на 98% – на 1,28 трлн, до 2,54 трлн руб.

Експортні доходи росії від газу тим часом наблизилися до мінімальних значень за шість років доступної статистики Мінфіну: суми, що зіставляються, – трохи більше 100 млрд руб. у середньому за квартал – скарбниця отримувала лише під час пандемії 2020 року, коли ціни на газ в Європі падали до мінімумів, а сховища були переповнені через відсутність попиту.

Відключивши постачання більшості європейських країн, "Газпром" втратив найбільший ринок збуту, зв'язки з яким вибудовувалися десятиліттями. 

Минулого року його експорт становив лише 69 млрд кубометрів і став найнижчим із 1985 року.

Порівняно з 2022 роком (100,9 млрд кубометрів), який уже став гіршим для компанії за всю її історію, обсяги прокачування газу за кордон скоротилися ще на третину. А якщо порівнювати з довоєнними рівнями (185 млрд кубометрів у 2021 році), експорт "Газпрому" зменшився втричі.

Постачання до Європи впали до 28 млрд кубометрів – рівня другої половини 1970-х років. А видобуток "Газпрому" склав лише 404 млрд кубометрів і виявився мінімальним за 34 роки, що існує компанія.

Згідно зі звітністю "Газпрому" щодо РСБУ, торік його виручка впала на третину, операційний прибуток – на 80%, а основний бізнес – видобуток та продаж газу – взагалі став збитковим. Він завдав компанії втрати на 291 млрд руб. 

 

 

 
Коментарі (0)