ГоловнаНовини ЖКГГазопостачанняГазові лічильники мають встановлюватись за рахунок постачальника

Газові лічильники мають встановлюватись за рахунок постачальника

Газорозподільні компанії зобов’язали безкоштовно встановлювати газові лічильники без обмежень або умов

Газорозподільні компанії зобов’язали безкоштовно встановлювати газові лічильники без обмежень або умов. Таке рішення виніс Верховний суд України, зазначивши, що населення вже сплатило лічильники при оплаті послуг.

Детально правову позицію Велика палата Верховного суду пояснила, розглядаючи справу №214 / 2435/17, яке стосувалося спору жителя багатоквартирного будинку з ПАТ «Криворіжгаз».

«Зі змісту статті 6 закону №3533-VI вбачається обов’язок встановлення відповідними суб’єктами господарювання – газорозподільними організаціями, лічильників для такої категорії споживачів природного газу, як населення, у вигляді приладів обліку природного газу, що дозволяють визначати обсяги споживання газу кожним окремим споживачем. При цьому такі споживачі не зобов’язані знаходити джерела фінансування зазначених приладів і робіт, оскільки відповідне фінансування вже закладено в тариф на оплату спожитого газу», – вирішив суд.

Юрист Ростислав Кравець пояснив, що згідно буквального трактування закону, споживачі мають право на безкоштовну установку лічильника, якщо газ використовується для побутових потреб, а в інших випадках було передбачено оплату. Але тепер суд ухвалив рішення на користь населення.

 

 
Коментарі (0)