ГоловнаНовини ЖКГГазопостачання«Газпром» обмежить поставки газу через Україну

«Газпром» обмежить поставки газу через Україну

Олексій Міллер, очільник російського "Газпрому" заявив, що компанія має право обмежити поставки у випадку незаконного відбору Україною частини транзитного газу
Очільник російського "Газпрому" Олексій Міллер попередив, що компанія має право обмежити поставки у випадку незаконного відбору Україною частини транзитного газу, передає ТАСС.
 
"У контрактів 2009 року дуже чітко написано, що у випадку, якщо Україна починає несанкціонований відбір, "Газпром" має право обмежувати поставки в обсязі несанкціонованого відбору. "Газпром" може здійснювати обмеження поставок непропорційно. Також передбачена можливість, що навіть в разі одиничного несанкціонованого відбору "Газпром" відразу може припинити поставки", - сказав Олексій Міллер.
 
З його слів, є побоювання щодо відбору транзитного газу в рахунок погашення антимонопольного штрафу.
 
"Україна на сьогоднішній день має проблеми з наявністю газу в підземних сховищах. Вони закачали газу найменше за всю свою історію, почали відбір газу раніше, ніж зазвичай, і найголовніше, що ми знаємо, скільки в Україні газу потрібно в тому випадку, якщо настає період сильних морозів", - сказав О.Міллер, уточнивши, що "в сильні морози Україна ніколи не обходилась без російського газу".
 
У цих умовах відмова від закупівлі російського газу "говорить про ті ризики, які існують під час проходження транзиту через територію України".
 
О.Міллер зазначив, що середня ціна газу, що поставляється в Європу, в I кварталі 2017 року, як очікується, буде вище, ніж в IV кварталі поточного. Очільник компанії відзначив, що останнім часом ціни на газ на спотових ринках були вище цін в прив'язці до нафти, і в зв'язку з цим є зростаюча тенденція і для останніх.

"Ми вже зараз маємо динаміку четвертого кварталу цін на нафту і нафтопродукти і, відповідно, (вплив) їх на газові контракти. І вже зараз абсолютно точно можна сказати, що середня ціна поставок газу на європейський ринок буде в першому кварталі (2017 року) вище, ніж в четвертому (кварталі 2016 року) ", - підкреслив О.Міллер. 

 
Коментарі (0)