ГоловнаНовини ЖКГГазопостачання«Газпром» відхрестився від скорочення поставок газу у Європу

«Газпром» відхрестився від скорочення поставок газу у Європу

Росія надала пояснення скороченню поставок газу до європейських країн. У «Газпромі» стверджують, що знижують поставки, аби наповнити свої газосховища, але свої зобов'язання виконують, оскільки мова йде про додаткові об'єми.

«Газпром» знижує прогноз видобутку газу і виробництво в 2014 році, не бачачи можливості задовольняти потреби Європи в додаткових обсягах палива, передає Reuters.

Проте експортер зможе виконати заявки на збільшення поставок від європейських клієнтів у міру зростання запасів газу у підземних сховищах Європи,  які належать «Газпрому».

«Газпром» здійснює стабільні добові постачання європейським споживачам, ми повністю йдемо в наших контрактних зобов'язаннях. Мова (у запитах країн ЄС - ред.) йшла про так звані додаткові обсяги», - сказав глава Газпрому Олексій Міллер.

Це ж підтвердив і представник Єврокомісії, який на умовах анонімності повідомив журналістам, що «Газпром» коригує обсяги поставок, однак не виходить за передбачені контрактами діапазони.

Єврокомісія вважає, що запаси газу в сховищах на сьогодні дозволяють забезпечити попит, проте чиновники ЄС стурбовані подальшим розвитком ситуації.

«Газпром» обіцяє виконати свої зобов'язання за запасами газу: Олександр Міллер зазначив, що зараз експортер закачав у свої європейські ПСГ 3,8 млрд куб. м і планує закачати 5 мільярдів.

«По мірі накопичення активного газу в наших ПСГ, ми зможемо задовольнити попит наших європейських споживачів», - додав глава «Газпрому».

Олександр Міллер сказав також, що концерн знизив прогноз видобутку на 2014 рік до 463 млрд куб. м газу.

Нагадаємо, російський газовий монополіст «Газпром» скоротив постачання газу в Польщу та Словаччину, а також підвищив ціну на газ для Угорщини. Ці три країни є ключовими постачальниками реверсного газу в Україну.

 
Коментарі (0)