ГоловнаНовини ЖКГГазопостачання«Газпром» заважає прямому співробітництву «Укртрансгазу» з європейськими операторами

«Газпром» заважає прямому співробітництву «Укртрансгазу» з європейськими операторами

Протранспортований територією України газ передається дочірній компанії «Газпрому».

Російський «Газпром» заважає прямому співробітництву «Укртрансгазу» з європейськими операторами. Про це йдеться у повідомленні прес-служби НАК «Нафтогаз України».

Зокрема, «Газпром» відмовляється виконувати європейські правила, які передбачається запровадити у пунктах з’єднання української та польської ГТС.

«Газпром» надіслав свою відмову в рамках консультацій, які оператори ГТС України та Польщі, ПАТ «Укртрансгаз» та GAZ-SYSTEM S.A., проводили з учасниками ринку щодо угоди про взаємодію для точки з’єднання ГТС України та Польщі Германовичі/Дроздовичі», - йдеться у повідомленні.

Варто відзначити, що принципи відповідної угоди між операторами ГТС повністю відповідають сучасним європейським практикам та Регламенту ЄС про створення кодексу мережі щодо взаємодії та правила обміну інформацією.

У відповідь на відмову «Газпрому» «Укртрансгаз» та GAZ-SYSTEM S.A. мають намір звернутись до національних регуляторів та антимонопольних органів двох країн для отримання роз’яснень. Також сторони мають намір перевірити чи створюють дії «Газпрому» загрози та додаткові бар’єри для розвитку конкуренції на ринках газу України та Польщі.

«На сьогодні газ, протранспортований територією України, передається не суміжним операторам східноєвропейських газових мереж, а дочірній компанії «Газпрому» - ТОВ «Газпром Експорт». Така модель унеможливлює пряме співробітництво «Укртрансгазу» з європейськими операторами», - зазначено у повідомленні.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що «Нафтогаз» приєднується до позову проти збільшення поставок російського газу по OPAL.

 

 
Коментарі (0)