ГоловнаНовини ЖКГГазопостачання«Газпрому» все-таки доведеться заплатити 2,6 мільярда «Нафтогазу»

«Газпрому» все-таки доведеться заплатити 2,6 мільярда «Нафтогазу»

Стокгольмський суд скасував своє рішення про тимчасове призупинення примусового стягнення з «Газпрому» 2,6 млрд доларів на користь українського «Нафтогазу»

13 вересня Стокгольмський суд скасував своє рішення про тимчасове призупинення примусового стягнення з «Газпрому» 2,6 млрд доларів на користь українського «Нафтогазу».

Український експерт з енергетичних питань Михайло Гончар вважає скасування цього рішення логічним і очікуваним кроком.

Олексій Гончар, експерт з енергетичних питань:

Це була просто спроба «Газпрому» блокувати дії «Нафтогазу» про арешт активів через борг в 2,6 мільярда доларів. Рішення Апеляційного суду округу Свеа було ситуативне і ... на кілька місяців загальмувало необоротне. «Газпрому» доведеться сплатити кошти на користь «Нафтогазу». Рішення шведського суду було сумнівним з самого початку. Українська сторона вдалася до дій у відповідь. Але процес оскарження вимагає певного часу. Зараз бачимо, як все стало на свої місця.

Як передає слова експерта Gazeta.ua, російська сторона таким чином намагалася подати вирок суду округу Свеа як повноцінну скасування рішення Стокгольмського арбітражного суду. Також Олексій Гончар вважає, що арешту активів «Газпрому» в Нідерландах, Великобританії і Швейцарії недостатньо. «Нафтогаз» може також домогтися арешту трубної продукції в чотирьох європейських портах, призначеної для будівництва «Північного потоку-2». «Так ми завдамо ще один удар по« ​​Газпрому »і ускладнити будівництво газопроводу», - зазначив експерт.

Довідка EtCetera. У грудні 2017 року суд прийняв рішення на користь Києва про суперечку щодо поставок палива для України. 28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги «Нафтогазу» і зобов'язав «Газпром» виплатити української компанії 4,63 млрд доларів за недопоставки узгоджених обсягів газу по транзитному контракту. «Нафтогаз» зможе отримати з цієї суми 2,56 млрд доларів, оскільки теж має заборгованість перед «Газпромом» за поставки палива в 2014 році.

 

 
Коментарі (0)