ГоловнаПублікаціїТеплоенергетикаГідравлічні випробування: тонкощі і альтернативи

Гідравлічні випробування: тонкощі і альтернативи

Щороку із закінченням опалювального сезону у різних районах українських міст почергово починає зникати гаряча вода. Однак, щоразу містяни задаються одними і тими ж питаннями – чому так стається, скільки триватиме і чи можливо уникнути? «У.К.» відповідає.

Традиційно 15 квітня в Україні закінчується опалювальний сезон: батареї холонуть і настає так зване міжсезоння. Здавалося б, чим перейматися? Але вслід за холодними батареями починають холонути крани. Мешканці різних районів міст почергово вимушені сидіти без гарячої води. Іноді місяцями.

Так, про відключення гарячої води на тривалий період відразу ж після закінчення опалювального сезону цьогоріч були поінформовані мешканці Львова, Рівного, Києва, тощо. Здебільшого причина завжди одна і та ж – у міжопалювальний період теплокомуненерго проводить гідравлічні випробування теплових мереж.

Навіщо здійснюють гідравлічні випробування?

Гідравлічні випробування теплових мереж – щорічний і обов’язковий захід, передбачений Правилами підготовки теплових господарств до опалювального періоду. Їхнє проведення дає змогу виявити і ліквідувати максимально можливу кількість найбільш зношених ділянок мереж та запобігти таким чином появі пошкоджень під час опалювального сезону. Варто наголосити, наразі це єдиний запобіжний захід, який дозволяє заздалегідь виявляти «тонкі» місця тепломереж.

Як відбуваються випробування?

Для гідравлічних випробувань трубопроводи теплових мереж заповнюються охолодженою водою температурою не нижче 5°С і не вище 40°С. Випробування здійснюються з використанням спеціально підвищеного на 25% тиску (що відповідає встановленим нормативам випробувальних робіт). У такий спосіб виявляються «слабкі місця» в тепломережах.
 
Технологія випробувань передбачає декілька етапів.  Спершу ділянку трубопроводу, який випробовується, відключають від діючої мережі. Потім у найвищій точці ділянки (після наповнення трубопроводу водою і спуску повітря) встановлюється пробний (підвищений) тиск. Опісля цього трубопровід витримується під пробним тиском не менше 10хв, після чого тиск плавно знижується до робочого, і при цьому тиску трубопровід ретельно оглядається по всій довжині.Якщо прилади фіксують зниження тиску - це є ознакою пошкодження і вживаються термінові заходи з його пошуку та усунення. По закінченню відповідних робіт на  ділянці, випробування проводяться повторно.
 
При цьому варто зазначити, що трубопровід та його елементи вважаються такими, що пройшли гідравлічне випробування, якщо не виявлено течі, підтікання, запотівання у зварних з'єднаннях та в основному металі, видимих залишкових деформацій, тріщин або ознак розриву.

Чому при гідравлічних випробуваннях відключають гарячу воду?

Як зауважувалося, випробування здійснюються тепломережною водою, охолодженою до температури не вищою ніж 40°С, з підвищеним на 25% тиском, що відповідає нормативам. Провести їх без відключення гарячого водопостачання — технологічно неможливо. Тому протягом випробувань та ліквідації виявлених в результаті них пошкоджень у окремих районах міст тимчасово відсутнє гаряче водопостачання.

Скільки тривають випробування та чому не подається вчасно гаряча вода?

Гідравлічні випробування проводяться з квітня по вересень поетапно в різних районах міст, згідно з Графіком, котрий складається заздалегідь теплокомуненерго та місцевою владою. Скільки часу при цьому не буде гарячої води, залежить, перш за все, від того, які будуть виявленні пошкодження, тому споживачів інформують лише про орієнтовну тривалість відсутності гарячої води (два тижні). Інколи ліквідація пошкоджень потребує додаткового часу, а тому подавання гарячої води може затримуватися.

Хто інформує споживачів про початок і завершення випробувань?

Згідно з чинним законодавством теплокомуненерго за три доби до проведення гідравлічних випробувань має повідомити про початок відповідних робіт Управління житлового господарства та житлово-експлуатаційні організації. Ті в свою чергу зобов’язані донести одержану інформацію до відома населення, але не пізніше, ніж за добу до початку робіт. 
 
Якщо термін проведення гідравлічних випробувань продовжується, інформування населення здійснюється за аналогічним принципом.
 
Окрім цього, графіки проведення гідравлічних випробувань мають бути розміщені на офіційних сайтах теплопостачальних підприємств.

Як у цей період проводиться нарахування плати за гарячу воду?

За період, коли проводяться гідравлічні випробування та відсутня гаряча вода, плата за споживання теплової енергії для отримання гарячої води споживачам не нараховується.  Безпосередньо з мешканцями коригування розрахунків повинні здійснювати ЖЕКи.

Чому, незважаючи на гідравлічні випробування, взимку все одно стаються пошкодження?

Після усунення пошкоджень трубопроводів, виявлених під час гідравлічних випробувань, на цих ділянках в опалювальний період проблеми не виникають. Труби можуть пошкоджуватися у інших місцях. Наприклад, поряд із вже відремонтованою ділянкою. 

Якщо не проводити гідравлічні випробування?

Якщо випробування не проводити, то кількість пошкоджень теплотрас під час опалювального сезону значно збільшиться, що призведе до відключення споживачів на час усунення пошкоджень, як правило, при низьких температурах повітря.
 
Примітно, у більшості країн взагалі немає потреби в гідравлічних випробуваннях, оскільки теплові мережі прокладено з використанням сучасних технологій, наприклад, попередньо ізольованих труб (ПІТ). Вони мають гарантійний термін експлуатації до 50 років, тому протягом усього періоду їх не треба навіть ремонтувати.
 
На жаль, в Україні більшість мереж прокладено за технологіями попереднього століття і потребують заміни. Однак, коштів на таку модернізацію поки бракує. Тож, гідравлічних випробувань влітку і відповідно відключення гарячої води уникнути навряд чи вдасться.
 
Анастасія Люк
 
Коментарі (3)
Владимир0
01 Травня 2015 p. 10:54
Так под каким давлением проводятся гидроиспытания ? Даю подсказку можно в атмосферах , можно в килограммах .
Владимир2
01 Травня 2015 p. 11:12
Я так и думал - График проведения испытаний тепловых сетей КИЕВЭНЕРГО в 2014 году, утвержденный КГГА. При испытаниях на гидравлическую плотность давление в высоких точках сети должно доводиться до испытуемого (1,25 Рроб), за счет давления, которое создает сетевой и подпиточный насосы источника. 1,6 МПа для магистральных тепловых сетей; 1,2 МПа для распределительных тепловых сетей.
Коля Пухов1
02 Травня 2015 p. 00:24
Останні два абзаца статті сподобалися навіть мені. Так дійсно, можновладці усього періоду незалежності України не спромоглися модернізувати водопровідні мережі до рівня розвинутих країн; вони лише розпродували те, що дісталось їм від СРСР, обманювали та обкрадали своїх пересічних співгромадян, перекачували сировинні та інші ресурси з України за кордон. Взагалі нічого корисного для держави і для людей жоден з попередніх керманичів не зробив.