ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаГенерації електроенергії достатньо для забезпечення потреб споживання

Генерації електроенергії достатньо для забезпечення потреб споживання

На сьогодні в Україні цілком вистачає генерації електроенергії для забезпечення потреб споживачів. У планових відключеннях світла немає потреби у жодному з регіонів країни
З планового тривалого ремонту вийшов енергоблок однієї з ТЕС. Він додасть до енергосистеми додаткові 100 МВт потужності. 
 
Дефіциту електроенергії в енергосистемі немає. Обмеження для споживачів  не застосовуються в жодній з областей.  Відключення світла фіксуються через негоду, бойові дії чи технологічні порушення. Загалом на ранок з цих причин без світла залишалися понад 2500 тисяч населених пунктів. 
 
Також учора з 13:00 до 15:00 оператор системи передачі НЕК «Укренерго» передавав надлишки електроенергії Польщі сумарною величиною у 120 МВт*год. 
 
В аварійний ремонт вийшли два блоки ТЕС. Однак це не вплине на загальну ситуацію із виробництвом електроенергії. 
 
Її достатньо для споживачів та промисловості, а енергосистема збалансована. 
 
НАСЛІДКИ ОБСТРІЛІВ
 
Через обстріли у Донецькій області було знеструмлено три шахти. Заблокованими залишалися понад 70 шахтарів. 
Також було обстріляно одну з прифронтових ТЕС. 
 
СТАН МЕРЕЖ
 
Внаслідок несприятливих погодних умов знеструмлено магістральні лінії «Укренерго» 330 кВт. Ведуться аварійно-ремонтні роботи з усунення пошкоджень обладнання. Протягом минулої доби кілька разів відключалася міждержавна лінія з’єднання з Молдовою. 
 
СИТУАЦІЯ НА ЗАЕС
 
Рівень води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС становить 15,66 м. Цього достатньо для забезпечення потреб станції.
 
Минулої доби внаслідок короткого замикання приблизно на 100 км північніше захопленої росіянами Запорізької атомної електростанції відключилась остання (четверта) лінія її зв’язку з енергосистемою України – ПЛ-750 кВ ЗАЕС – «Дніпровська». Три інших лінії були пошкоджені ще раніше під час рашистських обстрілів.
 
Як повідомило МАГАТЕ, в цей час ЗАЕС отримувала  зовнішнє живлення від єдиної доступної резервної лінії електропередачі 330 кВ.
 
Крім того, відбулося часткове знеструмлення енергоблоку №4 з автоматичним включенням дизель-генератора, який за 10 хвилин по тому вимкнули вручну. Це свідчить про наявність проблеми з енергоживленням ядерної установки. 
 
Пошкоджену лінію 750 кВ українські фахівці відремонтували о 20:52. До цього часу Запорізька АЕС майже цілий день перебувала на межі чергового блекауту в разі знеструмлення резервної лінії 330 кВ.
 
ІМПОРТ/ ЕКСПОРТ
 
Імпорт електроенергії за минулу добу склав 1384 Мвт*год, експорт - 2414 МВт*год.
 
Коментарі (0)