ГоловнаНовини ЖКГЕлектроенергетикаГерус звернувся в СБУ та АМКУ з проханням розслідувати можливі маніпуляції на ринку електроенергії

Герус звернувся в СБУ та АМКУ з проханням розслідувати можливі маніпуляції на ринку електроенергії

Андрій Герус в зв'язку з різким зниженням попиту і цін на оптовому ринку електричної енергії просить Службу безпеки та Антимонопольний комітет України розслідувати можливі маніпулятивні дії учасників ринку
Глава комітету Верховної Ради з питань енергетики і ЖКГ Андрій Герус в зв'язку з різким зниженням попиту і цін на оптовому ринку електричної енергії просить Службу безпеки та Антимонопольний комітет України розслідувати можливі маніпулятивні дії учасників ринку, які, зокрема, входять в "вертикально-інтегровану фінансово-промислову групу ".
 
Про це йдеться в депутатському зверненні Андрія Геруса від 26 травня, адресованому главі СБУ Івану Баканова і главі АМКУ Юрію Терентьєву.
 
"Прошу провести розслідування дій учасників ринку, що призвели до обвалу ціни, можливі маніпуляції з заявками на покупку і продаж електроенергії, зокрема перевірити дії учасників ринку, які є пов'язаними між собою і становлять вертикально-інтегровану фінансово-промислову групу на ринку електроенергії, і залучити винних осіб до відповідальності ", - йдеться в депутатському зверненні Геруса.
 
Народний депутат вказує, що в період 25-26 травня відбувся обвал цін на ринку "на добу вперед", в результаті якого ціна електроенергії базового навантаження в понеділок, 25 травня, склала 791 грн / МВт-год, у вівторок, 26 травня, - 858 грн / МВт-год, що на 40% і 36% нижче показників понеділка-вівторка минулого тижня.
 
За даними глави комітету, попит на е / е в ці дні впав до екстремально низького рівня 58,4-58,6 МВт-год, що на 26-50% нижче показників аналогічних днів минулого тижня.
 
На думку автора листа, що спостерігаються коливання на ринку е / е не відповідають динаміці попиту на ресурс на тлі виходу з карантину, початку роботи електротранспорту і похолодання і можуть бути результатом маніпуляцій.
 

При цьому Герус звертає увагу голів відомств, що можливостями маніпулювання ринковою ціною в своєму розпорядженні "вертикально-інтегрована компанія, яка є великим гравцем не тільки з боку генерації та продажу електроенергії, а також з боку її покупки, оскільки контролює цілу групу енергопостачальних компаній, постачальників універсальних послуг і операторів системи розподілу ". 

 
Коментарі (0)