ГоловнаКоментаріЕлектроенергетикаГ.Галущенко: "росія хоче повного блекауту в Україні"

Г.Галущенко: "росія хоче повного блекауту в Україні"

У Відні триває чергове засідання Ради Керуючих МАГАТЕ, на якому Міністр енергетики Герман Галущенко ознайомив представників зі складною ситуацією в українській енергосистемі після масштабних російських атак
У Відні триває чергове засідання Ради Керуючих МАГАТЕ, на якому Міністр енергетики Герман Галущенко ознайомив представників зі складною ситуацією в українській енергосистемі після масштабних російських атак на українську енергетичну інфраструктуру.
 
«Найбільших руйнувань завдано об’єктам теплової та гідрогенерації, значно пошкоджено об’єкти системи передачі. Загальні втрати системи – до 9 ГВт потужності. Ситуація наразі значно гірша, ніж у 2022 - 2023 роках. Застосовуються обмеження для споживачів. Ми готуємося до досить складної ситуації взимку», - зазначив Міністр.
 
Атомна генерація залишається базовою для України, водночас ворожі атаки на підстанції несуть загрози і для АЕС, а отже і для ядерної та радіаційної безпеки.
 
«Зараз атаки зосереджені на меневрових потужностях, але мета ворога - повний блекаут. Ми готуємось до того, щоб взимку працювали всі 9 енергоблоків АЕС, це наш спосіб вижити. Тому важливе завдання - захистити атомну енергетику, уникнути блекауту атомних електростанцій і забезпечити ядерну і радіаційну безпеку в Україні, від якої залежить і глобальна ядерна безпека», - наголосив Міністр.
 

Окрему увагу під час зустрічі було приділено ситуації на окупованій росіянами Запорізькій АЕС та можливим ризикам її чергового знеструмлення. Наголошувалося на важливій ролі спостережних місій МАГАТЕ для дотримання ядерної і радіаційної безпеки, які працюють не тільки на ЗАЕС, але й на інших українських атомних електростанціях. 

 
Коментарі (0)