ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГГотується методика визначення заборгованості з різниці в тарифах тепловиків і водоканалів

Готується методика визначення заборгованості з різниці в тарифах тепловиків і водоканалів

Наявність методики дозволить розпочати процес визначення та узгодження Територіальними комісіями заборгованості з різниці в тарифах підприємств ТКЕ та ВКГ
Продовжується робота над розробкою механізму визначення заборгованості з різниці в тарифах. З цього приводу відбулася робоча нарада фахівців Міністерства з представниками НКРЕКП. 
 
Про це повідомила пресслужба Міністерства розвитку громад та територій України.
 
«Наявність методики дозволить розпочати процес визначення та узгодження  Територіальними комісіями заборгованості з різниці в тарифах підприємств ТКЕ та ВКГ. Прийнятий Верховною Радою відповідний Закон передбачає розроблення та прийняття Урядом низки підзаконних нормативно-правових актів. Це важливе питання, яке необхідно врегулювати вже найближчим часом», — говориться у повідомлені.
 
Йдеться про розробку проєктів постанов Кабінету Міністрів України:
  • «Про затвердження Типового положення про територіальну комісію з питань узгодження заборгованості з різниці в тарифах»;
  • «Про затвердження Методики визначення заборгованості з різниці в тарифах».
Відшкодування різниці в тарифах  допоможе стабілізувати фінансово-економічний стан підприємств тепло-, водопостачання та водовідведення.
 
Але для цього необхідно прийняття ВРУ змін до Державного бюджету вже у 2021 році. Це дозволить суттєво зменшити борги підприємств галузі за спожиті енергоносії, зокрема борги тепловиків перед НАК «Нафтогаз України», які станом на кінець травня становили 46,4 млрд гривень.
 
Повноваження з формування тарифів на тепло у новому опалювальному сезоні були передані органам місцевого самоврядування. Облдержадміністрації протягом минулого тижня мали провести енергетичні штаби за участю представників теплокомуненерго та голів міст і відпрацювати два питання: технічну підготовку до запуску опалювального сезону та укладання довгострокових контрактів з НАК «Нафтогаз України».

Нагадаємо, «різниця в тарифах» - це відшкодування із бюджету суми грошей за невідповідність тарифів, тобто, коли затверджений тариф не покриває реальних витрат. Ці витрати мають буди обґрунтованими та доведеними територіальним комісіям для погодження суми відшкодування різниці в тарифах.  

 
Коментарі (0)